Novinky

Toyota na TAS 2022: na co jsme (ne)zapomněli

Toyota udělala všem automaniakům na tokijském autosalonu obrovskou radost, když představila GRMN Yaris a koncept gétéčkového kupé GR GT3. Těm jsem věnoval samostatné články (odkazy najdete níže, pokud vám unikly), ale tím účast japonské jedničky na domácí aftermarketové výstavě Tokyo Auto Salon 2022 neskončila. Máme tu ještě tři studie, o kterých se sluší zmínit, i když to nejsou ve srovnání s výše uvedenými zase takové pecky – jedna od Toyoty a dvě patří Lexusu.

Toyota bZ4X GR Sport Concept je přesně tím, co prozrazuje označení – studií nového elektrického crossoveru s optipaketem GR Sport. V první řadě musím říci, že fotka GR bZ4X je další v řadě, která mě opět utvrzuje v přesvědčení, že tohle auto vypadá mnohem, mnohem lépe bez těch ošklivých nelakovaných oversized blatníků. Mimo kompletní karoserie v laku má studie ještě velká kola, červeně lakované brzdové třmeny a v kabině sedadla s výraznějším bočním vedením. Toyota verzi GR Sport zatím nechystá, ale bude to zřejmě jen otázkou času. Mimochodem – nápadu udělat z tohoto auta sporťák neodolalo na TAS ani Subaru se svým klonem Solterra STI Performance.

Pokud jde o Lexus, ten pojal TAS 2022 docela skromně. Crossover NX 450h s plug-in hybridním pohonem vybavil terénním obutím, zvýšenou světlostí podvozku, zahrádkou na střeše a výrazným zlatohnědým lakem. Společnost mu dělá koncem loňského roku představená SxS (side-by side) čtyřkolka ROV, vybavená litrovým tříválcem, spalujícím vodík. Zatím není známo, co touto studií Lexus sleduje, SxS není zrovna běžná součást portfolia prémiových značek a k prezentaci spalovacího motoru na vodík by se dala použít i normální auta. Kdoví, třeba se chystá konkurent pro Hondu Talon… K tomu kolu, co je na fotce, se mi nepovedlo nic zjistit.