Novinky

Honda oznámila motorsportové aktivity pro rok 2022

Honda má stále nejširší motorsportový program ze všech automobilek, ale i tahle značka své aktivity postupně omezuje. Nejvýznamnější změnou oproti loňsku je samozřejmě odchod z formule 1, která jí mohla přinést v dalších letech ještě několik titulů. 🙁 Ale i nadále toho zbývá dost, kde jí můžeme fandit. Než se však vrhneme na přehled, musí zaznít jedna významná novinka. Honda v roce 2022 sdružuje motocyklový a automobilový sport do jedné organizace. Tedy přesněji řečeno stávající sportovní divize Honda Racing Corporation (HRC), která doposud působila pouze v jedné stopě, přibírá také automobilový sport. A při té příležitosti představuje i nové logo. Divím se, že toto sloučení Honda neudělala už před desítkami let, ale to je stejné jako absence nějaké kontinuity v označení sportovně orientovaných modelů, v tomhle je prostě Honda marná…

Pokud jde o automobilový sport, HRC bude dodávat ve formuli 1 pohonné jednotky oběma týmům Red Bullu, ty však už ponesou bohužel označení Red Bull Powertrains. I nadále běží účast v Super GT, pro japonské vytrvalostní závody se chystá nová verze speciálu NSX-GT s cílem získat v kategorii GT 500 zpět titul ze sezony 2020. V Japonsku pokračuje i podpora mladých jezdců ve FIA Formula2 Championship a aktivity v šampionátu Super Formula. Skvělou zprávou je, že i nadále trvá tovární podpora cestovních vozů Civic Type R v lokálních šampionátech TCR i v globálním WTCR a Honda bude i nadále dodávat soukromým týmům speciály NSX GT3 Evo. O to se zřejmě bude opět starat italská společnost J.A.S. Motorsport.

Americké závodní oddělení Honda Performance Development (HPD) bude mít v roce 2022 na starosti dodávky motorů šesti týmů Indy Car, které provozují celkem 17 monopostů. V americkém SportsCar Championship budou jezdit dva týmy s HPD prototypy ARX-05.

Co se týče motocyklů, na Dakaru to letos neklaplo, ale HRC potvrdila účast továrních týmů (ale i podporu satelitních týmů) ve všech kategoriích World Championship – na okruzích, v motokrosu a trialu. Zejména v MotoGP je na čem pracovat, loňská sezona patřila pro Hondu k nejhorším v historii. Hondy i nadále uvidíme též v závodech superbiků FIM. Kromě toho budou v různých lokálních šampionátech působit týmy dealerů a zastoupení značky. I v této oblasti pokračuje program podporu mladých závodníků v JuniorGP Moto3 a Asia Talent Cup (IATC).

3 komentáře: „Honda oznámila motorsportové aktivity pro rok 2022

  • opravdu nechapu smysl toho dealu, kdy budou Redbullu dodavat motory a nebudou z toho nic mit. Jako Redbull pro ne aspon mohl udelat tu malickost, ze by jejich logo bylo stale na aute, kdyz uz ne treba v nazvu teamu, ikdyz i to proc ne. Jeste tehle rok.

    • Souhlasím, to mohl… 🙁
      Jediné, co z toho budou mít, jsou podle mě peníze…

      • Jako to doufám že za to má alespoň nějaký zajímavý prachy když jim poskytne svojí špičkovou technologii a know-how (což se mě osobně nelíbí:) a taky si myslím že RB měl!!! propagovat na svých monopostech logo Hondy za ten deal, myslim že by to bylo výhodný pro obě strany.

Komentáře nejsou povoleny.