Novinky

Honda Civic Type R stanovila další traťový rekord

Celý svět už čeká na jarní premiéru Civicu Type R a bázi fastbacku 11. generace, ale dosavadní CTRko o sobě také ještě dává vědět. Zastoupení Hondy v Austrálii se rozhodlo vzít na tamní závodní okruh Bend Motorsport Park obě verze ostrého civicu – jak standardní model, tak žlutý Type R Limited Edition s cílem stanovit rekord okruhu pro auta s pohonem předních kol.

Za volant obou Civiců Type R usedl Tony D’Alberto, závodní jezdec se zkušenostmi z Australian GT Championship a Australian Endurance Championship a na 4,95 km dlouhé trati zajel se standardní verzí čas 2 minuty a 13,251 s. Tím pádem se stal držitelem traťového rekordu. Pak za volantem odlehčeného a trochu jinak naladěného Civicu Type R Limited Edition dosáhl času 2 minuty a 12,260 s, tedy téměř o sekundu lepšího. CTR je tak nyní držitelem nejrychlejšího i druhého nejrychlejšího času na okruhu Bend. Škoda, že nevíme, jaké auto a s jakým časem bylo rekordmanem doposud.

Od Hondy Australia je to určitě sympatický počin, ale přichází asi trošku pozdě, podobnou akci měla zorganizovat tak někdy před rokem, respektive před rokem s CTR LE a někdy dávno předtím se standardním Type R… Honda Civic X Type R zajela traťové rekordy na různých evropských okruzích, pak si však některé z nich přivlastnil absurdní Mégane RS. Očekávalo se, že Honda zabojuje s CTR LE hlavně na Nordschleife, ale nakonec se tak nestalo a místo toho předvedlo svůj potenciál na okruhu Suzuka.