Novinky

Toyota naučila autonomní Supru driftovat!

Auta s bezpilotním řízením jsou pro naprostou většinu motoristických nadšenců doslova noční můrou – však kdo by toužil po tom, aby ho nějaká elektronika odvezla z A do B, aniž by si jízdu jakkoli užil. Ale vypadá to, že by tato funkce nemusela být úplně marná. Toyota totiž předvedla, že stejně jako se autonomní auto umí držet mezi pruhy, udržovat vzdálenost a občas dokonce něco předjet nebo objet, dokáže si dokonce i zařádit na okruhu. Takže když se budete chtít svézt na trati s nějakým drifterem, nemusíte nikoho přemlouvat (oni se většinou dlouho přemlouvat nenechají 😉 ), ani na ně nemusíte stát ve frontě (což už bývá větší problém), ale prostě palubní elektronice řeknete, že chcete, aby jezdila dveřmi napřed …a ona pojede dveřmi napřed – a ještě budete za frajera. Takže zase taková nuda by to nakonec být nemusela. 😀

Toyota systému říká Nonlinear Model Predictive Control (NMPC) a elektronika při něm ovládá vše – volant, brzdy, plyn, spojku i převodovku. Vedlejším efektem (tedy pardon, vlastně hlavním 😉 ) tohoto systému by měla být schopnost „vybruslit“ z kritických situací, jako je třeba smyk na kluzkém povrchu. Ale stejně jako autonomní systémy Level 4 a Level 5, NMPC se zřejmě hned tak v autech neobjeví, tak se nemusíte hned rozčilovat. 😉

3 komentáře: „Toyota naučila autonomní Supru driftovat!

  • Slušná frajeřina. Mimochodem dnes jsem viděl žlutou Supru v provozu (ani nepamatuju, kdy jsem nějakou viděl, jestli vůbec) a teda je to lepší, než jak si ji pamatuju. To auto jednou bude mít zajímavou cenu, i když je to jen převlečené BMW. I na tom videu to vypadá velmi dobře – podle mě se ten design velmi povedl a nějakou chvíli vydrží.

    • Potkat Supru, to je fakt vzácnost. Ten wow efekt způsobila určitě barva, v té stříbrné to byla nuda. Ale design se povedl, to je bez debat.

  • ja ji pakrat potkaval, ale bylo to tim, ze nedaleko prace byla prodejna toyoty 😀 Takze to byla jen predvadecka no… ale to auto se mi libilo uz od zacataku. Fakt je to skoda, ze to je uvnitr BMW.

Komentáře nejsou povoleny.