Novinky

Kdo dělá nejlepší pick-up? Isuzu a Mazda!

U nás nejsou automobily s karoserií pick-up moc rozšířené, kromě energetiků a různých jiných specialistů si je kupují spíš fandové, ale jsou země, kde si bez nich spousta lidí vůbec nedovede život představit. Je to Amerika a Austrálie. A právě u protinožců nedávno tamní renomovaný magazín Drive vyhlásil vítěze ankety Auto roku v kategorii Dual-Cab Ute. Byla to taková japonská soutěž, do finálové pětice postoupily čtyři pick-upy ze Země vycházejícího slunce – Isuzu D-Max, Mazda BT-50, Nissan Navara a Toyota Hilux, které doplnil Ford Ranger.

Vítěz může být jen jeden, takže jsou letos hned dva. 🙂 Loňský vítěz Isuzu D-Max se musí dělit se svým dvojčetem Mazdou BT-50. Vloni byl totiž levnější, teď se ceny srovnaly a žádné z aut tak neposkytuje výhodu, která by byla rozhodující. Další místa se neudělují, ale je zcela zřejmé, že v téhle kategorii dominují japonské značky. Drive ale tituly rozhodně nešetří, rozdal je v těžko věřitelných 21 kategoriích, i když nejsou úplně všechny automobilové.

Jedno vítězství patří ještě Toyotě Kluger (Highlander) v kategorii velkých SUV, v ostatních třídách ale už JPN značky tolik nezářily, i když přítomnost ve finále samozřejmě má také svou váhu, jakkoli to občas je i tím, že víc konkurentů vlastně není. 😉 Silnou skupinu Best Medium SUV s Mazdou CX-5, Mitsubishi Outlander a Toyotou RAV4 přejela nějaká kia, dvojici Toyota Land Cruiser a faceliftovaný Nissan Patrol zase porazil defender. Pak tu máme působivé defilé finálových toyot – v Best Small Car se dostala mezi nejlepší Toyota Corolla, ve velkých off-road SUV Toyota Fortuner, v lehkých SUV Toyota Yaris Cross a ve sportovních kupé Toyota Supra. Ale něco málo přece jen zbylo i na ostatní japonce, v pick-upech do terénu se mezi nejlepší dostal Nissan Navara Pro-4X Warrior a v malých SUV ještě Mitsubishi Eclipse Cross. Společnost fortuneru dělalo ve stejné třídě ještě Isuzu MU-X. Kdyby vás zajímalo hlouběji, jak auta vnímají Australané a co se jim na jednotlivých finalistech líbí a co nelíbí, můžete se do sytosti vyřádit v tomhle článku.