Novinky

F1 2022: GP Saúdské Arábie – první vítězství pro Red Bull

V prvním závodě sezony dopadly oba týmy s motory Honda bídně, když tři ze čtyř formulí neviděly cíl. U Red Bullu to naštěstí nebylo způsobeno motorem, ale problémem s dodávkou paliva, kdy se v systému vytvořil podtlak a do motoru nešlo palivo. Požár u Alpha Tauri však nebyl (alespoň myslím) nijak vysvětlen, takže určité obavy ze závodu v emirátech přetrvávaly. V trénincích se redbully přetahovaly s ferrari o přední pozice, v kvalifikaci se však zdáli být rychlejší rudí. Těm ale v posledních sekundách vypálil rybník Pérez, když vybojoval svou první efjedničkovou pole position v životě. Byl asi tak o mrknutí rychlejší, než Leclerc. Verstappen se kvalifikoval na čtvrtém místě, Gasly z SAT devátý. A vzhledem k tomu, že Tsunoda nenastoupil do kvalifikace kvůli technických problémům, zase byl důvod k nervozitě. A to tím spíš, že Tsunoda nedokázal v den závodu ani dojet na startovní rošt, takže se závodu neúčastnil. Problém byl tentokrát s kardanem.

Po startu si Pérez s přehledem pohlídal svou pozici, což u něj nebývá obvyklé a Max si o příčku polepšil, takže jezdili na prvním a třetím místě. Checo si navíc vyjel slušný náskok, který se pohyboval mezi 2,3-2,5 s. Druhý Leclerc na něj chtěl vyzrát dřívější zastávkou v boxech, na to Red Bull bleskurychle zareagoval, ale v tu chvíli Latifiho Williams (už zase) skončil ve zdi, došlo na virtuální safety car a Pérez na tom prodělal, dostali se před něj všichni tři jezdci za ním. Na čtvrtém místě bohužel zůstal až do cíle. Škoda, mohl vyhrát. Gasly dopadl dost podobě, také si odbyl zastávku před safety carem a pořádně se propadl, mohlo to být výrazně lepší, než osmé místo. I když na druhou stranu mu pomohla odstoupení soupeřů.

Takže to zase zůstalo na Maxovi. Ten ke konci až neuvěřitelně zrychlil, během půl kola byl schopen stáhnout na vedoucího Leclerca půl sekundy a začala bitva s řadou předjíždění, otevřených zadních křídel a jízdy „sajdó baj sajdó“, jak říkáme my Japonci. Max nakonec tři kola před koncem Leclerca pohodlně předjel a jeho útoky odrazil, takže si odváží letošní první vítězství.

PPilotStájČas / ztrátaKolaBody
Max VerstappenRed Bull5025
Charles LeclercFerrari0.5495018+1
Carlos Sainz Jr.Ferrari8.0975015
Sergio PérezRed Bull10.8005012
George RussellMercedes32.7325010
Esteban OconAlpine56.017508
Lando NorrisMcLaren56.124506
Pierre GaslyAlphaTauri1:02.946504
Kevin MagnussenHaas1:04.308502
10 Lewis HamiltonMercedes1:13.948501
11 Kuan-jü ČouAlfa Romeo1:22.21550 
12 Nico HülkenbergAston Martin1:31.74250 
13 Lance StrollAston Martin1 kolo49 
14 Alexander AlbonWilliams3 kola47 
– Valtteri BottasAlfa Romeo 36 
– Fernando AlonsoAlpine 35 
– Daniel RicciardoMcLaren 35 
– Nicholas LatifiWilliams 14 

4 komentáře: „F1 2022: GP Saúdské Arábie – první vítězství pro Red Bull

  • Viděl jsem tradičně pouze záznam a byla to paráda, doufám, že těch bitek s Leclercquem bude ještě hodně, moc pěkně se na to dívalo.

    Jinak mi letos zatím dělá velkou radost protekční fracek tím, že se potácí ve středu pole a dostává na pr.el od Russella.

    • Parádní závěr to byl. Ale kdyby vyhrál Pérez, asi bych měl ještě větší radost. Zasloužil by si to, letos mu to jede. Snad se dočká.

      Jo, na Hama se taky hezky kouká. 🙂 Teda líbilo by se mi, kdyby bojovaly tři vyrovnané stáje, ale ze srdce mu to přeju.

      • Perezovi bych to taky přál, ale Max je u mě víc potenciální mistr a ty body tedy potřebuje víc. A tipuju, že Perez se taky dočká.

        Na druhou stranu měl sice smůlu s pitstopem, ale nemůže se na to vymlouvat jako důvod, proč nedal Sainze.

        Jinak jsem se díval na sestřih rádiové komunikace a teda Leclercq byl pěkně otrávenej (jen dobře) a super byly hlášky McLarenu – Russellovi řekli „dáme ti lepší auto“, Hamilton naopak blbě kecal „díky, že se snažíte“ – asi ho sere, že velkej šéf bez nejlepšího auta a podrazů na všechny okolo najednou zas tak velkej šéf není 😁

Komentáře nejsou povoleny.