Novinky

Honda a GM budou společně vyrábět „miliony dostupných elektromobilů“

Honda ještě před několika měsíci veřejně prohlašovala, že hledá strategického partnera v oblasti elektromobilů, ideálně se zkušenostmi z této oblasti, přičemž se nevědělo, co špatného je na kooperaci s General Motors, s nímž už spolupráce v této oblasti probíhala a měla skončit výrobou crossoveru pro Hondu a Acuru od roku 2024. Nedávno přišlo velmi překvapivé oznámení, že se partnerem Hondy v této oblasti stane Sony, což se sice jeví jako velice sympatický počin, ale otázkou bylo, zda tohle bylo přesně to, co Honda potřebovala.

Teď to však vypadá, že problém s hledáním silného technického partnera pominul. Honda a General Motors totiž oznámily, že rozšíří dosavadní spolupráci na elektromobilech a výsledkem bude od roku 2027 výroba „milionů nových globálních modelů“. Má se jednat o cenově dostupné vozy, postavené na nové globální architektuře, vybavené akumulátory Ultium. Klíčovým modelem s touto technikou se stane samozřejmě kompaktní crossover.

Rozumnou cenu těchto elektrických modelů má zajistit společný vývoj, ale i další související procesy, současně však bude zachován specifický charakter vozů obou značek. Honda a GM také momentálně diskutují o budoucí spolupráci v oblasti akumulátorů, obě značky vyvíjí baterie s pevným elektrolytem a GM navíc také Li-Metal a křemíkové články a má vymyšlené mechanizmy, jak rychle zavést nejnovější vylepšení do výroby. Honda ale samozřejmě kromě toho vyvíjí elektromobily vlastní, v roce 2025 se mají objevit první vozy elektrické pod-značky e:N, postavené na nové „skateboardové platformě“, které bude vyrábět i pro již zmíněnou značku Sony. Je tedy pravděpodobné, že tato technika bude určena pro luxusnější elektromobily značky, zatímco masové BEV budou výsledkem spolupráce s GM.