Novinky

Mazda MX-5: současná generace tu bude ještě dlouho

Zhruba před rokem se objevily poměrně věrohodně znějící informace o páté generaci roadsteru Mazda MX-5. Ty hovořily o snaze automobilky zasáhnout co nejméně do současné koncepce, takže se jako nejpravděpodobnější varianta jeví MX-5 NE se 48V mild-hybridním systémem a startovacím generátorem, dost možná schopným jezdit na biopalivo. Ale jak už zaznělo posledně, generační obměna opravdu není na pořadu dne.

Autocar se teď na téma MX-5 NE bavil s evropským šéfem vývoje a ten víceméně potvrdil loňské zprávy. „Není pro nás problém mít jednu generaci 10 a více let. Důvodem je, že MX-5 má v naší modelové nabídce specifické postavení, které ji odlišuje od mainstreamových modelů“. A protože se ND prodává od roku 2014, nebude tu nástupce do roku 2024 – a nejspíš ještě déle. S konkurencí si totiž dělat starosti nemusí – žádná totiž není, snad s výjimkou nepřímého rivala v podobě toyobaru. Takže zatím můžeme být v pohodě a šetřit. 😉

Nicméně i poté, co generace NE přijde, se prý nemusíme bát o její budoucnost, protože roadster je „miláček ústředí“. Mazda tedy udělá vše pro to, aby měla spalovací motor, pohon zadních kol, manuální převodovku a nízkou váhu, což koresponduje s teorií o mild-hybridu.