Novinky

Konec poddanství? Renault zvažuje prodej akcií Nissanu!

Asi jen málokterému příznivci značky Nissan se zamlouvala aliance s Renaultem, v níž japonská automobilka hraje podřízenou roli. To mělo vliv na řadu sporných rozhodnutí včetně vytěsnění většiny pohonných jednotek Nissanu a jejich náhradou za francouzské. A těch třecích ploch je víc, což určitě víte, pokud alespoň trochu sledujete cvrkot. Ale teď se rýsuje šance na větší osamostatnění Nissanu (a Mitsubishi) a a možná i na úplnou nezávislost na francouzském vlivu.

Renault totiž zvažuje, že prodá svůj tučný 43% podíl v Nissanu v aktuální hodnotě přibližně 7,6 miliardy dolarů nebo minimálně jeho významnou část – mohlo by klidně dojít na vyrovnání podílu Nissanu v Renaultu, tedy na 15 procent, aby se udržela aliance nějakým způsobem pohromadě, pokud tedy o to vůbec je zájem. Moc se o tom nemluví, ale Renault má nemalé finanční problémy, oblast spalovacích motorů a hybridů je v útlumu, jenže současně je slabý i ve sféře elektromobilů, takže zoufale potřebuje peníze na vývoj – a také silného partnera v oblasti elektromobilů; probíhají prý jednání s Geely (vlastník Volva). Není mi tedy úplně jasné, jak může mít Renault problémy s elektromobily, když se jim Nissan dost intenzivně věnuje, ale zřejmě to bude jeden z důsledků (ne)spolupráce obou firem.

Pokud skutečně Renault svůj podíl nebo jeho část prodá, je pravděpodobné, že Nissan bude chtít získat část své nezávislosti zpět, jenže ani japonská značka na tom není kdovíjak dobře a možná nebude úplně snadné sehnat na tuto transakci peníze. Takže se klidně může stát, že se většinovým vlastníkem Nissanu stane někdo úplně jiný. 😉 ale nemalujme čerta na zeď, zatím mějme dobrý pocit z toho, že by se Nissan mohl vymanit z nenáviděného partnerství. Pak teprve můžeme přemýšlet, co (a s kým) bude Nissan a Mitsubishi dělat dál.

Jeden myslel na “Konec poddanství? Renault zvažuje prodej akcií Nissanu!

  • Kéž by to byla pravda

Komentáře nejsou povoleny.