Novinky

Nismo bude vyvíjet sportovní verze elektromobilů

Nissan už v Evropě nenabízí žádný sportovní ani sportovně laděný model, ba co víc, nějak se vytratily i NISMO pakety, takže asi nejsportovnějším autem v nabídce je juke ve výbavě N-Design, což není moc potěšující. Ale mělo by se to brzy změnit. Společně s kroky Nissanu, směřujícími k plné elektrifikaci nabídky, znovu dostane čerstvou krev do žil i sportovní a závodní divize Nismo, slibuje ředitel evropského zastoupení značky Gillaume Cartier v rozhovoru pro Top Gear.

Nissan má v Evropě v plánu do roku 2030 představit 15 nových elektrických aut a jejich sportovní (ale i ty sportovnější 😉 ) verze téměř jistě ponesou označení Nismo (jak ostatně automobilka slibovala před lety i v případě klasických aut se spalovacími motory). Uvnitř obou značek teď probíhají diskuze o tom, která auta by měla nebo mohla mít nějakou NISMO verzi. V krátkodobém horizontu se samozřejmě nabízí modely Ariya a Micra, které jsou v Evropě na spadnutí, plus samozřejmě nová generace modelu Leaf, jenž se transformuje v crossover.

Z petrolheadského úhlu pohledu by samozřejmě dávala smysl ta micra a hned po ní leaf, ale klientela elektroaut přemýšlí trochu jinak, takže to naopak může být nejdříve ariya. A rozsah úprav? Když už se do toho NISMO pustí, máme se těšit na modifikace podvozku i pohonného systému, takže to snad neskončí jen u spodního bodykitu s červeným proužkem. 🙂