Novinky

Nissan Z: oznámeny ceny. Oproti Supře je „za hubičku“!

Vzpomínáte si ještě na srdceryvné scény manažerů Toyoty, když vysvětlovali, že supra musela být technickou kopií BMW Z4, protože bez spolupráce s jinou značkou by buď vůbec nevznikla nebo by stála šílené peníze? Tohle muselo jistou konkurenční japonskou značku fakt výborně pobavit. Nissan totiž teď konečně prozradil, za kolik bude prodávat nové sportovní kupé na nejdůležitějším trhu – v USA. Nissan Z tam bude začínat na 39 900 dolarech v základní verzi Sport a tato suma je ve srovnání s cenou Toyoty Supra skutečně …pozoruhodná.

Nissan Z je totiž o 3550 dolarů lacinější, než japonské BMW z Rakouska. To je při současném kurzu o téměř 84 tisíc korun méně. Jistě, na naše poměry je to sice částka, kterou pocítíte, v Americe je to však vzhledem k tamním zvyklostem a cenové politice mnohem větší rozdíl. Že to fakt není „za hubičku“? 😉 Není, jenže – tohle je cenový rozdíl V6 zetka oproti supře s dvoulitrovým čtyřválcem!

Výkonově a technicky srovnatelná Supra I6 3.0 totiž stojí o 11 900 dolarů víc. To představuje téměř třetinový(!!!) příplatek, na americké reálie je to už skoro jiný vesmír a vyrazí to dech i korunově – je to totiž téměř přesně 280 tisíc korun. Vyšší verze Nissan Z Performance už ale pěkně povyskočí, startuje na 49 900 dolarech a v ceně je mimo jiné mechanický samosvor, silnější brzdy a 19″ kola Rays. V tuto chvíli se sluší zmínit, že Supra 3.0 za 51 890 dolarů není už cenově zase tak daleko a má aktivní zadní dif a adaptivní podvozek v základu. Jenže to stále má háček – ne každý potřebuje samosvor a obrovská kola a pro tuto klientelu je Nissan Z tím pádem naprosto bezkonkurenční nabídkou. A nelze také pominout v Americe velmi silnou tuningovou komunitu – ta je schopná za 10 tisíc dolarů pořídit mnohem lepší diferenciál, než je ten OEM a stejně dobrá nebo lepší kola. A ještě nějaký ten $$$ ušetřit třeba na špičkové pneumatiky.

Takže jestli mohu říct svůj názor, Nissan Z bude za Velkou louží hit. Obrovský hit. A to mě těší už proto, že by se mohlo vedení nechat přesvědčit na ten roadster… 😉

2 komentáře: „Nissan Z: oznámeny ceny. Oproti Supře je „za hubičku“!

  • No, zas tak málo peněz to není, protože 370Z bylo v rozmezí 30k-50k, přičemž běžný model končil na 42k a za 50k bylo NISMO. Holt covidová inflace udělala své a tím, že z toho bude hit, bych si úplně jistý nebyl.

    Proti Supře je to sice levnější (ale ne o moc, skok na verzi s diffem je dost brutální a základ bych teda nechtěl, takže bych se Suprou porovnával Performance), ale celkově to je holt balík, žádný levný sporťák pro studenty.

    Nicméně mezi Zetkem a Suprou bych se vůbec nerozhodoval, protože Zetko je prostě Zetko a ne překarosovaný (třeba) Rencek. Velká škoda, že to tady nebude a jestli udělají roadster, tak to by byla úplná nirvána. Jenže se zelenými zmrdy u vesla by to tady stálo dvě mega a to pochopitelně nedává smysl, když 370Z stávalo kousek přes milion a roadster byl v pohodě nový okolo 1.2-1.3M dle výbavy. Běžný zákazník si za ty prachy koupí nějaké GLC AMG, rovně to pojede stejně a zatáčky dnes už (skoro) nikoho nezajímají. Nová doba, líp už bylo.

  • zatim to vypada dle prvnich recenzi velice povedene… fakt ridicsky auto na zpusob Miaty. Koupit zaklad, dat kola beztak dle svyho vkusu, lepsi brzdy, diferak a bude to pecka.

Komentáře nejsou povoleny.