Novinky

Lexus chce nadále vyrábět nízká auta

Současná celosvětová popularita SUV a crossoverů znamenala konec pro celou řadu klasických kupé, sedanů a hatchbacků, přičemž u některých z nich bych se vůbec neodvážil ani pomyslet, že by se to mohlo někdy stát. Některé značky dokonce vyřadily takové modely úplně nebo se k tomu chystají. Naštěstí se však najdou i tací, kteří chtějí takové vozy zachovat i nadále – a to i přesto, že dnes nepatří zrovna k nejpopulárnějším. Jsem rád, že mezi tyto výrobce můžeme zařadit i Lexus.

Ředitel Lexusu pro Evropu se v rozhovoru pro Autocar vyjádřil, že ze své budoucí nabídky značka nevyřadí nic z toho, na co jsou zákazníci zvyklí, ať už jde o segment nebo konkrétní typ karoserie. Škoda, že to neřekl v době, kdy jsme tu ještě měli sedan IS, ale s tím už asi nic nenaděláme. 😉 Každopádně Lexus chce v Evropě expandovat a to znamená, že stávající škála bude rozšířena o nové modely, přičemž některé z nich nebudou crossovery.

Zajímavá nabídka pro tradiční zákazníky by měla přijít s novými elektrickými modely, jak naznačilo velké představení budoucích vozů (viz odkaz výše), počítá se se sedanem, shooting breakem, kabrioletem a pětidveřovým hatchbackem, to vše (odhadem) ve velikosti zhruba stávajícího modelu IS, tedy na spodním okraji střední třídy. Klíčem k expanzi ale zřejmě bude především návrat do nižší střední třídy, kde to dříve Lexus zkoušel s modelem CT. V tomto případě se ale v zákulisí hovoří o crossoveru, takže ten patrně rodinu budoucích nízkých aut nerozšíří.

Trend zachování tradičních typů karoserie je ale silný i u dalších prémiových značek. Acura dává dlouhodobě najevo záměr zachovat v nabídce sedan (i když nabídku také musela omezit) a hodně si slibuje od fastbacku Integra, dokonce tvrdí, že kupující z řad mileniálů a generace Z začínají preferovat tradiční auta na úkor SUV (zatím to moc nevypadá). A německé prémiové značky také nemají v úmyslu se zbavovat sedanů, i když nabídka kupé a otevřených aut už nějaký čas prochází čistkami.