Novinky

F1 2022: double Red Bullu v Ázerbajdžánu

Minulý víkend se jel další závod F1 a o největší drama GP Ázerbajdžánu se postarala nespolehlivost techniky …a náznaky politikaření. 😉 Ale postupně:

Kvalifikace se opět nesla v režii Ferrari, Leclerc si vyjel další pole position, vedle něj na startu stál překvapivě Pérez a Verstappen byl až třetí, ve druhé řadě jej doplnil Sainz. Páté místo patřilo opět Russelovi s mercedesem coby nejlepšímu za zbytku světa, Modelka byl až sedmý, za Gaslym, jemuž se kvalifikace vydařila, stejně jako 8. Tsunodovi.

Po startu se do vedení dostal Sergio a hned si vybudoval asi 2,4s náskok, Max na Leclerca tlačil, ale bez úspěchu. Ázerbajdžán sliboval nějaké ty safety cary, o první se postaral Sainz, který odstavil auto. Toho využil Leclerc k zastávce pro čerstvé gumy, takže sice spadl za Maxe, ale zase měl zaděláno na výhodu v dalších fázích závodu. V 15. kole dojel Max Sergia a po povelu „no fighting“ jej hladce předjel. Regulérní zastávku v boxech absolvoval Pérez v 16. kole a jen tak tak se udržel před Russelem, Verstappen o dvě kola později a zařadil se za Leclerca. Na souboj ale nedošlo, po dalších dvou kolech se motor Leclercova ferrari rozloučil zakouřením. Takže ferrari ze hry… Další motor Ferrari nevydržel u Magnussenova haasu a odstoupil i Zhou s alfou, údajně také z důvodů potíží s motorem.

Bohužel problémy se nevyhnuly ani týmu Hondy, Tsunodovi se rozpadlo křídlo a musel z pěkného šestého místa do boxů kvůli provizorní opravě, takže se vrátil až na 13. pozici. Strategie se nepovedla ani u Gaslyho, nevyměnil gumy a v závěru jej předjel Modelka. Takže tu máme další double Red Bullu a pěkné páté místo pro AlphaTauri, ovšem vzhledem k rychlosti RB by asi double bylo i bez odpadnutí Leclerca. O velké drama se však postaral Modelka, jenž si do vysílačky poplakal, že ho z auta bolí záda. To byla jen předehra k rozpoutání divadla v podání Russela, Wolffa, ale i Ferrari (které si poskakováním uklepalo motory až k smrti), že jsou pravidla špatná a je třeba s monoposty něco udělat, aby přestaly poskakovat, protože jezdci neúměrně trpí. Na to už má odpověď Horner (ale třeba i Villeneuve) – zvýšit světlost formulí. To je ale samozřejmě zpomalí a proto to nikdo neudělá. Ale je klidně možné, že se nespokojeným týmům a jezdcům povede na FIA zatlačit a mohla by být nařízena povinná minimální světlost, samozřejmě s cílem snížit technický náskok Red Bullu. Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet, Modelka vyhrožoval, že by nemusel nastoupit do příštího závodu, ale nakonec ho prý dá dohromady akupunktura, tak mu držte palce, ať se na týmového kolegu může dívat zezadu i tento víkend. 😉

PPilotStájČas / ztrátaKolaBody
1Max VerstappenRed Bull1:34:05.9415125
2Sergio PérezRed Bull20.8235118+1
3George RussellMercedes45.9955115
4Lewis HamiltonMercedes1:11.6795112
5Pierre GaslyAlphaTauri1:17.2995110
6Sebastian VettelAston Martin1:24.099518
7Fernando AlonsoAlpine1:28.596516
8Daniel RicciardoMcLaren1:32.207514
9Lando NorrisMcLaren1:32.556512
10Esteban OconAlpine1:48.184511
11Valtteri BottasAlfa Romeo+1 kolo50 
12Alexander AlbonWilliams+1 kolo50 
13Yuki TsunodaAlphaTauri+1 kolo50 
14Mick SchumacherHaas+1 kolo50 
15Nicholas LatifiWilliams+1 kolo50 
16Lance StrollAston Martin+5 kol46 
– Kevin MagnussenHaas31 
– Guanyu ZhouAlfa Romeo23 
– Charles LeclercFerrari21 
– Carlos Sainz Jr.Ferrari8 

4 komentáře: „F1 2022: double Red Bullu v Ázerbajdžánu

  • Modelka je ulhaný ubožák, takže mě nepřekvapuje, že se zaprodal pro další sračku. Aspoň je sranda a třeba ho při opíchání přestane tlačit na mozku:-D

  • 😀 „modelka“ no cely ten clanek docela pobavil…. Nicmene ty zada mu verim, ze ma na sracku, kdyz vidim, jak mu to skace. Rozhodne bych s nim nemenil, mozna ani za jeho plat… za problemy s plotynkama nebo neco to urcite nestoji. Ale tak jako kazdopadne je treba si zaprehanet a zabrecet, aby byl zas stredem pozornosti aspon nejak, kdyz ne vyhrou.
    Jinak „no fighting“ za me vporadku… Max proste byl rychlejsi a tak boj by je oba zpomalil a navic je to riziko nejakyho tukance apod. Za me ma jit dopredu proste ten rychlejsi, at je to kdokoliv (urcite ne jen Max)

Komentáře nejsou povoleny.