Novinky

Mazda má novou imageovou barvu. Nakonec je bílá…

Mazda nedávno prozradila, že pracuje na nové prémiové barvě, která doplní stávající vícevrstvé laky Soul Red Metallic a Machine Grey Premium a de facto převezme jejich roli barvy, v níž budou prioritně představovány v následujících letech nové modely. Akorát že nás designér Mazdy trošku lakoval, protože není ani modrá, ani zelená, i když je možné, že taková barva za nějaký čas také ještě přijde. jenže teď na sebe strhává pozornost …bílá. Přivítejte Rhodium White Premium!

Asi si myslíte, že na bílé se toho moc vymyslet nedá a efekt nového laku budeme samozřejmě moci (d)ocenit až naživo, ale co o něm říká Mazda? Jde o další barvu vzniklou procesem Takuminuri, sestávájícího ze tří vrstev. Základem je bílá barva, která by měla být „sametově hladká“. Bílé laky většinou bývají poměrně silné, aby překryly základovou barvu, ale nový pigment umožňuje snížení tloušťky bílé o 30 % (ve srovnání s lakem Mazda Snowflake White Pearl Mica). Následuje tenoučká vrstvička s hliníkovými vločkami, která je opět tenčí, než obvykle, má 0,5 mikronu, což je oproti normálu zhruba o 7 procent méně. A to vše samozřejmě překrývá čirý vrchní lesklý lak.

Mazda zatím chce novou barvu používat především pro novou generaci velkých aut a v Evropě ji tedy uvidíme poprvé letos v létě na CX-60. Poté bude mít premiéru na modelech CX-70, CX-80 a CX90. Předpokládám tedy, že nedávno představená Mazda CX-60 má oblečen právě lak Rhodium White Premium, ale jak už jsem řekl – její kvality ukáže až osobní setkání.