Novinky

Nissan X-Trail: japonská premiéra kompaktního SUV

Přichází nová generace SUV (nebo crossoveru, chcete-li) X-Trail. Nejprve do Japonska a koncem léta i do Evropy. Není to ale samozřejmě až taková novinka, auto se jako Nissan Rogue představilo už před více, než dvěma lety v Americe, kde už se také od podzimu 2020 prodává a vloni se ukázal x-trail pro čínský trh. Zpoždění nás asi mrzet nemusí, automobilka mezitím určitě stihla vychytat dětské nemoci a vůz tedy určitě dorazí od začátku v mnohem lepší formě. 😉

Pokud vás zajímá, jestli se za ty dva roky něco změnilo, tak – nikoli. Design exteriéru i interiéru zůstává stejný, včetně vzhledu kol. Jedinou novinkou je tedy pohon. Nissan X-Trail MY2023 dorazí s druhou generací systému e-4ORCE, tvořeným benzinovým motorem s variabilním kompresním poměrem, fungujícím pouze jako generátor, a dvojicí elektromotorů po pohon obou náprav. Přesné specifikace zatím nejsou k dispozici, ale u qashqaie má elektrické AWD výkon 190 koní a točák 330 Nm.

V této specifikaci bude samozřejmě x-trail v nabídce i v Evropě, Japonci ale ještě dostanou možnost kupovat jej s atmosférickou patnáctistovkou, CVT a pohonem přední nápravy. Součástí tamní specifikace bude i 100V zásuvka s možností odběru až 1500 wattů, která v nouzových situacích umožní z akumulátoru brát elektřinu. Hybrid (tedy vlastně spíš elektromobil s range extenderem) se nabízí se dvěma nebo třemi řadami sedadel, dvoukolka je pouze pětimístná.