Novinky

Nissan Maxima: další ikonický model končí

Popularita SUV a crossoverů má další oběť z řad dlouholetých, dá se říci až ikonických modelů. Po dlouhých dvaačtyřiceti letech se přestane vyrábět sedan Nissan Maxima. Auto, které bylo (kdysi) i v Evropě topmodelem značky s vycházejícím sluncem ve znaku, skončí s modelovým rokem 2023. Tedy zhruba koncem jara příštího roku, protože Maxima MY2023 je v prodeji již od letošního června.

Maxima se poprvé představila v roce 1981 ještě pod značkou Datsun (v Japonsku Bluebird) a nabízela motor V6 v kombinaci s pohonem zadních kol. Jednalo se o velký (full size) model a v prodeji byl hned od počátku jako sedan a kombi. Ano, tenkrát ještě byl v Americe zájem o kombíky. Už ve druhé generaci se vůz změnil v Nissan Maxima a stal se šestiválcovou předokolkou, i přesto ale vždy patřil k těm sportovněji laděným sedanům své třídy, ostatně ještě v páté generaci na počátku tohoto tisíciletí bylo možné jej koupit s manuální převodovkou.

Současná generace je v prodeji od roku 2015, takže by za běžných okolností byl nejvyšší čas na střídání, ale Nissan zřejmě už dlouho věděl, že nástupce nebude, zejména ve světle neustále klesajících prodejů. Oficiálním důvodem konce modelu je zacílení automobilky na elektromobily. Samozřejmě není vyloučeno, že se nějaký elektrický model v budoucnu bude jmenovat Maxima, ale to by nejdříve museli zákazníci zase projevit o full-size sedany zájem…