Novinky

Toyota Ativ: Yaris opět jako sedan

Označení Yaris dnes nese poměrně široká škála modelů. Kromě typického pětidveřového (a dnes už vzácného třídveřového) hatchbacku jej nese také crossover, možná se ještě někde dá koupit také rebadgeovaná Mazda 2 a prakticky od počátku existence se vyrábí také jako sedan, byť ten nikdy nebyl v nabídce v Evropě. A právě yaris s karoserií se stupňovitou zádí nyní doplňuje portfolio modelů současné generace.

Nový Yaris sedan se plným jménem označuje Toyota Yaris Ativ a světovou premiéru si odbyl v Thajsku. Subkompaktní sedany už dlouho nejsou jen ošklivé hatchbacky s naroubovaným batohem a Yaris Ativ má také vlastní, specifickou karoserii. Přestože malé sedany vesměs bojují s (dis)proporcemi, danými relativně malou délkou a šířkou a potřebnou výškou, ativ určitě patří k těm, které se povedly. Příď i záď působí dynamicky a ze však sil se snaží auto opticky rozšířit, profil už je samozřejmě trochu slabší, ale ani tento pohled vyloženě nebije do očí.

Už základní verze má 16″ kola, LED světlomety, 8″ infotainment a startovací tlačítko, dále s v závislosti na verzi výbava rozšiřuje na 9″ tablet, kameru, USB porty pro zadní sedadla, automatickou klimatizaci s výdechy i vzadu, adaptivní tempomat, řadu jízdních asistentů, důkladné koženkové čalounění nebo prémiový sound system Pioneer. Vzhled auta lze vylepšit bodykitem, polepy nebo dvěma různými křidélky na víku kufru. K pohonu slouží atmosférická čtyřválcová dvanáctistovka s výkonem 94 k při 6000/min a točivým momentem 110 Nm při 4400 otáčkách. Je zkombinována výhradně s převodovkou CVT, která disponuje dokonce sportovním režimem.

Toyota bude Yaris Ativ vyrábět v Thajsku pro celý svět, čímž je myšleno „více než 35 zemí“, samozřejmě těch s nižší kupní silou.

2 komentáře: „Toyota Ativ: Yaris opět jako sedan

  • zas ti nejdou rozklikavat fotky čéče.

    • Jé, sry… Opraveno.

Komentáře nejsou povoleny.