Novinky

Suzuki ukončilo výrobu Jimny. Toho minulého…

Suzuki Jimny patří k ikonickým modelům této značky, což platí trošku paradoxně hlavně o jeho poslední generaci, kterou chtějí všichni, ale dostane ji málokdo, protože výroba i po téměř čtyřech letech stále nestíhá uspokojit poptávku. Ale ke stálicím patří i minulá generace Suzuki Jimny. Už to budou čtyři roky, co se Jimny třetí generace (JB…) přestalo prodávat v Evropě, ale i Japonsku a dalších vyspělých trzích. Jenže v Brazílii zůstalo ve výrobě i nadále, dosud se nabízelo společně s novou generací jako její (zhruba o třetinu) lacinější alternativa.

Jimny JB se představilo už v roce 1997 a díky průběžným modernizacím se celosvětově prodávalo do roku 2018, poté už se stalo lokální záležitostí na některých rozvojových trzích a nejdéle právě v Brazílii, kde se vyrábělo až do letošního léta, nejprve v továrně Anápolis a poté v Catalao. Dožilo se tak úctyhodných 25 let, což se stává v autoprůmyslu opravdu jen velmi výjimečně. A vyrábělo by se bývalo i nadále, jenže i v Brazílii se zpřísnily předpisy a vyhovět jim by si vyžádalo drahé modernizace. Načež Suzuki usoudilo, že bude vhodnější auto zaříznout.

U tamních dealerů Suzuki stále skladová auta jsou, takže případní zájemci mohou ještě klasiku s vousatou atmosférickou třináctistovkou pořídit – a to včetně drsně vyhlížející verze Forest s off-roadovým bodykitem a doplňky.