Nezařazené

Toyota a Suzuki vyvíjí elektrické a vodíkové užitkáče

Automobilky Toyota a Suzuki rozjely další společný projekt. Tedy teď to vylezlo na světlo, už nějakou dobu na tom musí dělat, protože se hotová auta začnou představovat v roce 2023, konkrétně už v lednu. O co kráčí?

Tyto dvě značky společně s Daihatsu plánují prodávat širokou škálu elektrických minidodávek a pick-upů s vodíkovými palivovými články. Vzhledem k pozici Suzuki a Daihatsu v segmentu miniaut zřejmě segment elektrických užitkáčů v Japonsku zcela ovládnou (podobné auto potvrdila už pouze Honda). Tyto malé elektrické dodávky budou sloužit jako prostředky pro „last-mile logistics“, tedy rozvoz k prodejcům v přeplněných centrech měst, popřípadě přímo k zákazníkům. Jako první je ve zkušebním provozu vyzkouší čtyři firmy v prefektuře Fukušima a v Tokiu. Kdy bude zahájen volný prodej/pronájem, zatím oznámeno nebylo, nicméně projekt s těmito partnery bude trvat až do března 2030 a zúčastní se jej 580 aut.

Do nich je započítán i zatím neupřesněný počet malých pick-upů, vybavených vodíkovými palivovými články – tedy také elektromobilů. Segment miniaut tvoří v Japonsku 60 % celého trhu s užitkovými auty, má tedy velký potenciál. Toyota ale zároveň přiznává, že nebude lehké elektrické užitkáče zákazníkům vnutit. Jako jeden z klíčových problémů vidí nutnost přijmout vysokou pořizovací cenu, ale také akceptovat dobu, potřebnou k nabíjení, ale i případné náklady subjektů na vlastní dobíjecí stanice. Současně však věří, že se fandů do „carbon neutrality“ najde nakonec dost. 😉