Novinky

Greenpeace: Toyota, Honda a Nissan jsou nejvíc fuj automobilky

Každého fanouška japonských značek musí těšit, že se pravidelně umisťují na nejvyšších příčkách téměř libovolných průzkumů a analýz. Teď tu však máme případ zcela opačný. V analýze Auto Environmental Guide 2022, kterou vydala dobře známá organizace Greenpeace, skončily japonské firmy na samém konci žebříčku. A jsem si jistý, že to většinu petrolheadů stejně potěší. 😉

Greenpeace Auto Environmental Guide 2022 totiž sleduje, jaké pokroky dělají automobilky v přechodu na elektromobilitu – tedy přeloženo do srozumitelného jazyka – jak rychle si jednotlivé značky pod sebou podřezávají větev. Hlavními hodnotícími kritérii je snaha o úplné vyřazení spalovacích motorů z portfolia, úsilí v oblasti uhlíkové neutrality v dodavatelském řetězci a omezení využívaných zdrojů.

Největší cihlou v oku ekofašistů je Toyota, která to zase slízla za své lobování proti zákazu spalováků. I navzdory tlaku investorů má zatím málo ušlechtilé eko-cíle a ještě letos na jaře tlačila na japonskou vládu, aby povolila i do budoucna prodej hybridů. Společně s Nissanem má také černý puntík za stagnaci prodeje bezemisních aut a za nejpomalejší přechod k elektromobilitě. Toyota také spolu s Hondou dělá prý nejméně pro dekarbonizaci dodavatelského řetězce. Toyota je na chvostu této analýzy dlouhodobě, Honda s Nissanem si o tři pozice pohoršily.

2 komentáře: „Greenpeace: Toyota, Honda a Nissan jsou nejvíc fuj automobilky

  • Ať jde tahle zelená verbeš do prdele. Máme nejčistší spalováky historie a hybridní pohony, které šetří palivo ve městech. Má úcta.

    • asi tak… takovej pruzkum je dle me i pochvala pro japonce…

Komentáře nejsou povoleny.