Novinky

Subaru Crosstrek: nová generace XV představena

Subaru se po ukázání „tajemného“ teaseru z minulého týdne dnes pochlubilo celým autem – podle očekávání je to nová generace modelu Crosstrek, v Evropě doposud známého jako XV. Karoserie auta naznačuje, že by novinka chtěla být méně crossoverem a více plnohodnotným SUV. Základní tvary a proporce sice stále prozrazují klasický kompaktní hatchback, celek však díky výraznému, promyšlenějšímu oplastování působí drsněji. Autu se také zvětšila maska chladiče, líbí se mi nový design světlometů (trošku Mazda styl, co říkáte 😉 ) a zadních svítilen, ale Crosstrek MY2023 stejně nedokáže zakrýt, že byl jako základ použitý aktuální model a došlo pouze ke změně panelů karoserie a souvisejících detailů. Koneckonců výmluvně hovoří i rozměry 4480 x 1800 x 1580 mm a rozvor 2670 mm, pouze délka vzrostla o 15 mm. V závislosti na verzi výbavy jsou připravena 17″ a 18″ kola, taktéž samozřejmě s novým designem.

Kompletní proměnou prošel interiér, Subaru pokračuje v trendu vertikálně orientovaných centrálních displejů, nastartovaném Teslou, zde opět tvořících trošku heraldický celek s výdechy ventilace. Krásná kabina zase není, ale určitě bude tichá a komfortní. 😉

Platforma z roku 2016 byla trochu vyztužena díky drobným změnám struktury a lepším lepidlům, jde o modifikace, použité už u WRX a Levorgu. V Japonsku se crosstrek představil s dvoulitrovým pohonným systémem e-Boxer, jenž bude k dispozici samozřejmě i u nás. Přesná čísla zatím nepadla, ale spolu s převodovkou CVT a pohonem všech kol by měl být komplet tišší a s menším množstvím vibrací. Na některých trzích bude alternativou „menší spalovací motor“, jenž nahradí jak atmosférický dvoulitr, tak americkou dvaapůlku. V Japonsku půjde do prodeje v průběhu první poloviny příštího roku, v Americe pak zhruba v létě 2023. O Evropě se nemluví, ale zřejmě můžeme novinku čekat zhruba na podzim příštího roku, tedy zhruba za rok.

Jeden myslel na “Subaru Crosstrek: nová generace XV představena

  • První, co mě napadlo při pohledu na titulní fotku bylo „a jéje, mazda omylem objednala světla na starou trojku místo na novou, tak to levně prodali Subaru:-)“.

    Interiér na první dobrou – nic moc, ten šílený panel je teda „něco“… Ale třeba to naživo tak zlé nebude.

Komentáře nejsou povoleny.