Nezařazené

Toyota nabízí zákazníkům 150 milionů dolarů. Ale asi to nebude stačit…

Toyotu už skoro deset let (od roku 2013) trápí problémy, související s palivovým čerpadlem od firmy Denso. To může způsobit, že mají některé toyoty hrubý chod motoru, popřípadě se mohou úplně a neočekávaně zastavit. V posledních dvou letech kvůli tomu muselo do servisů celosvětově více než 5,84 milionu vozů Toyota a Lexus, vyrobených v období 2013-2020, z toho 3,36 milionu v USA. Už to muselo Toyotu stát obrovské peníze, v Americe se však zákazníci nespokojili jen s opravou a iniciovali hromadnou žalobu.

Právníci požadují prodloužení záruky na čerpadla na 15 let nebo 150 000 mil. V případě poruchy má být postiženému zdarma přistaveno náhradní vozidlo a zajištěn bezplatný odtah do servisu. Také je požadováno uhrazení těchto nákladů, vynaložených v minulosti a souvisejících s tímto čerpadlem. Toyota tyto náklady propočítala a navrhla vyrovnání ve výši 150 milionů dolarů.

Federální soud v Brooklynu zatím přijetí neschválil, už se ale množí názory, že částka nebude stačit. Jen náklady žalujících právníků by totiž mohly z této částky ukrojit až 28,5 milionů dolarů.