Novinky

Nissan se pustil do boje s viry

Zkušenosti z posledních dvou let šíření čínské rýmičky motivovaly některé automobilky pustit se v rámci svých možností do boje s viry. Tak například Mitsubishi nabízelo možnost čištění interiéru, zatímco Hondy je možné vybavit kabinovými filtry, ničícími viry. Ještě dále zašel Nissan, jenž ve spolupráci s fakultou farmaceutických věd univerzity Tohoku pracuje na technologii, která viry sice neničí, ale ve velkém množství je dokáže „deaktivovat“.

Technologie využívá organické oxidační katalyzátory nitroxylových radikálů, známé jako radikální katalyzátory. Nic? Nedivím se, také nejsem chemik ani biolog. 😉 Tyto katalyzátory se běžné používají jako přísady do laků nebo vláknových organických polymerních materiálů, používaných v interiérech, ale i exteriérech vozidel. Zabraňují fotodegradačním procesům, jako je křehnutí, praskání a blednutí. A v budoucnu by mohly vyvíjené radikální katalyzátory v různých površích a materiálech po kontaktu virů (ale i hub a bakterií) s povrchy, způsobit jejich inaktivaci. Jedná se o proces oxidace organických sloučenin, konkrétně spike proteinu, jenž se navazuje na buňky lidského těla. Využití by měly najít v budoucnu primárně ve filtrech pro klimatizace a čističky vzduchu, ale i v maskách a textiliích, používaných v nemocnicích.

6 komentářů: „Nissan se pustil do boje s viry

  • ty kdyby sis odpustil ten anticovid aktivismus (rymicka)

    • bitkar: od kdy je aktivismus když nenaletíš na krávovinu??? V tom máš nějak zmatek.

      • to zkus vysvetlit nekomu, komu na to umrel treba nejakej pribuznej apod. Par takovych znam. Maj to bejt clanky o autech…

        • bitkar: mě umřel příbuznej na očkování, tak si ty emoargumenty strč někam a dej si čtvrtou dávku, ať jdeš příkladem.

          • nebudu rozebirat na co umrel tvuj pribuznej,… ale rozhodne to neznamena, ze covid je rymicka. Mezi tim neni zadny logicky spojeni. O ockovani jsem se vubec nebavil.

    • To asi neklapne 😉

Komentáře nejsou povoleny.