Novinky

Toyota už neplánuje další GR modely

Tak tohle jsme určitě slyšet nechtěli. Toyota všechny potěšila svým znovunalezeným zápalem pro radost z jízdy, která je nyní zhmotněna ve čtyřech modelech, což je portfolio, které jí může závidět většina konkurenčních značek. Není zase tak podstatné, že jeden z nich není Toyota a ty ostatní nejsou dostupné celosvětově. Jenže tím to končí. Šéfinženýr projektu GR86 Yasunori Suezawa v rozhovoru pro australský drive řekl, že platí „čtyři a dost“.

Gazoo Racing tak v současnosti nepracuje na žádném dalším performance projektu, nedávné spekulace o sedanu Corolla nebo návratu MR2 tedy byly pravdivé a že nebude GR Super Sport, už se také nějakou dobu ví. Suezawa také vyloučil, že by Gazoo někdy v budoucnu ladilo SUV nebo crossovery. Co to tedy znamená? A proč nás Toyota vyprovokovala konceptem Sports EV?

Musíme ale trochu číst mezi řádky. Určitě to neznamená, že bychom se měli s GR Performance modely nadobro rozloučit. Jen bude další GR aktuální, až skončí některý z těch současných. A první na řadě bude supra, která skončí buď v roce nebo to natáhne ještě do roku 2026. Nový GR model tedy můžeme očekávat někdy ve druhé polovině této dekády, od roku 2026 dále. Určitě to nebude elektrický crossover GR bZ4X, ale to už by mohlo být aktuální Sports EV, v té době bychom ale mohli očekávat i novou generaci GR Yarisu, který se v portfoliu GR asi bude objevovat pravidelně, stejně jako corolla a asi není důvod nenabízet i nadále dvojčata Subayota. 😉 Takže předpokládám, že nabídka Gazoo modelů pro konec této dekády se bude stále skládat z GR Yaris, GR Corolla, GR86 a k nim přibude elektrické GR MR2.