/ Sony Honda Afeela: další evoluce elektrického sedanu /

Honda na CES 2024 nepředstavila pouze svojí (doufejme) pokrokovou elektrickou budoucnost s automobily Zero Series, na stánku spřátelené firmy Sony se (mimo jiné) představil opět elektrický sedan Afeela, který společně vyvíjí právě společnosti Honda a Sony. Když nepočítám, že japonští hračičkové na pódiu jezdili s autem, obsluhovaným ovladačem od playstationu, hlavní novinkou projektu byl další evoluční krok, jenž afeela prodělala. A vzhledem k tomu, že do prodeje půjde už příští rok, sedan už bude hodně blízko finální podobě.

Afeela Sedan si stále drží původní původní tvar, ale má nové nárazníky, přičemž ten nový je o 20 mm delší a přechází do pozměněných předních světlometů, mezi nimiž je umístěn displej. Zadní svítilny byly také lehce modifikovány a na víku kufru se objevil výsuvný spoiler. Trošku překvapivě přišla afeela o kamery a dostala klasická zpětná zrcátka. Nelze si také nevšimnout masivnějších sloupků karoserie, což naznačuje, že už to není koncept, ale víceméně reálné auto. Sony Honda Mobility Afeela má aktuálně rozměry 4915 x 1900 x 1460 mm a rozvor 3000 mm. Po provedených změnách auto i nadále působí trošku anonymně a asi nebude úplně snadné se odlišit od kvanta podobných sedanů, které teď u všemožných značek ve velkém vznikají…

Evolucí prošel také interiér, má přepracovanou středovou konzoli s dvojicí bezdrátových nabíječek, modifikovaný volant, dveřní výplně i loketní opěrku, všechno to však jsou jen minimální změny, takže uvnitř už je asi také de facto hotovo. Zajímavé je, že nezmizely boční displeje pro kamerová zrcátka, nějaké kamery v zrcátkách stále jsou a jejich obraz bude zjevně doplňovat ta klasická. K dispozici bude “osobní konverzační agent”, na celém komunikačním rozhraní (displeje apod.) spolupracuje Epic Games a výsledkem má být 3D obraz, složený z dat, získaných vnějšími senzory a doplněný o informace z internetu, zobrazovaný na displeji před řidičem. Ten by měl odhalit i překážky, osoby a zvířata, běžným okem za určitých podmínek nepostřehnutelná.

S afeelou bude možná už letos jezdit v Gran Turismo 7, hráči tak budou moci jako první vyzkoušet elektrický pohon auta. Ten by měl být tvořen dvojici 245k motorů, ty by měly dávat celkový výkon 489 koní. Poháněny budou Li-Ion akumulátorem s kapacitou 91 kWh, schopným nabíjení o výkonu až 150 kW a také nabíjením Level 2 o výkonu 11 kW.