Novinky

Nissan Z: premiéra v srpnu, Evropa má smůlu

Nissan konečně oznámil, kdy oficiálně představí novou generaci sportovního kupé Z. Předpokládalo se, že k tomu dojde koncem roku zhruba termínu, kdy by se konalo Tokyo Motor Show, ale dočkáme se o pár měsíců dříve – datum premiéry bylo stanoveno na 17. srpna – a to celosvětově prostřednictvím youtube kanálu. Už z dřívějška víme, že se sporťák bude jmenovat pouze Nissan Z bez číselného označení. V Americe, odkud bude asi nejjednodušší auto individuálně dovézt, se otevře objednávkový systém 15. listopadu, ale první dodávky aut zákazníkům proběhnou až na jaře 2022.

Že Nissan Z nebude v Evropě, se ví už dlouho a automobilka nyní vysvětlila, proč tomu tak bude. Jedním důvodem je samozřejmě napnutý emisní ekolimit a drastické pokuty za každý překročený gram u prodaného auta. Druhým faktorem pak podle Nissanu je, že v Evropě stále klesá zájem o sportovní vozy a automobilce by se tak vůbec nevyplatilo do Evropy auto uvést! 🙁

Naštěstí, jak už jsem naznačil, stále tu pro fandy bude možnost individuálního dovozu, byť se to pěkně prodraží. Ale když ho miluješ… Tihle petrolheadi se mohou těšit na dvěma turby přeplňovaný V6 3,0 l od Infiniti s výkonem kolem 400 koní a manuální (nebo automatickou) převodovkou. Očekává se cena na úrovni 40 tisíc dolarů.