Novinky

Acura dražila vítězný závodní speciál ARX-05. Neprodal se.

Automobilky zpravidla neprodávají svá závodní auta, pokud to není Ferrari nebo Porsche, popřípadě monopost formule 1. A možná vědí proč… Acura, tedy přesněji řečeno Honda Performance Development (HPD) před pár týdny nabídla na aukčním portálu Bring a Trailer svůj IMSA DPi speciál ARX-05, konkrétně šasi č. 7, které zkompletoval tým Wayne Taylor Racing v prosinci 2021 a nasadil do letošní závodní sezony.

Acura ARX-05 No.7, postavená na šasi Oreca 07 LMP2 a vybavená dvěma turby přeplňovaným V6 3.5 (AR35TT), odvozeným od produkčního motoru Honda J35 a disponujícím výkonem 609 k při 6500/min rozhodně nebyla žádný loser, zúčastnila se deseti závodů, zajela pole position na okruzích Laguna Seca, Road America a dokonce i na ikonické Daytoně a vyhrála závody na tratích Laguna Seca, Mid Ohio, Watkins Glen a Road America. Nehledě na to, že značka Acura celý ročník kategorie DPi letos opět vyhrála. Je to tedy určitě auto, které by nejeden fanda motorsportu chtěl mít ve své sbírce.

Jenže nejvyšší nabídnutá částka 563 000 dolarů, což určitě není málo, ale i přesto prý ani zdaleka nedostáhla minimální sumy, za kterou by se takové závodní auto dalo prodat. Oficiálně tedy k prodeji nedošlo, nicméně HDP údajně jedná s nejvýše přihazujícím, zda by „mohlo dojít k dohodě“. HPD už je DPi speciál k ničemu, v nadcházející sezoně se bude jezdit se závoďáky kategorie LMDh.