Novinky

Nissan zpochybňuje udávanou spotřebu Toyoty RAV4

Automobilka Nissan se rozhodně nebojí kontroverze. Určitě se vzpomenete na projekt britského zastoupení značky, kdy srovnával své sportovní modely s Porsche – a samozřejmě z porovnání vycházel lépe 😉 a nyní se pustila v Austrálii pro změnu do japonského konkurenta. Toyota totiž u svého hybridního modelu RAV4 uvádí podle tamní metodiky kombinovanou spotřebu 4,7 l, což je o třetinu lepší výsledek, než uvádí Nissan u svého hybridního crossoveru X-Trail e-Power. Ten by měl jezdit za 6,1 l benzinu na 100 km, což auto samozřejmě významně znevýhodňuje v porovnávačích.

Nissan tvrdí, že udávaná spotřeba ravky je nerealistická, což údajně potvrzují i nezávislé novinářské testy, které se podobné spotřebě „ani neblíží“ a podle produktového manažera x-trailu zákazníci v reálu sami zjistí, že rozdíl je mnohem lepší. S tvrzením Nissanu asi nelze nesouhlasit, německý Spritmonitor ukazuje, že téměř třísetčlenná komunita ravkařů jezdí v průměru téměř za 6,2 l. X-Trailů je ve statistice zatím minimum (celkem dva) a zatím vykazují spotřebu 6,4 l.

Podle Nissanu je hlavní výhodou modelu X-Trail jeho hybridní koncepce e-Power, kdy spalovací motor funguje výhradně jako generátor a pohon kol zajišťuje elektromotor(y). Díky tomu má auto také projev a akceleraci elektromotoru, což je podle průzkumu mezi zákazníky nejlépe hodnocené chování, zatímco RAV4 je klasický hybrid s „CVT“ efektem, jenž je naopak ze všech řešení pohonu vnímán lidmi nejhůře. Uvidíme, zda se Nissanu povede nějaké zákazníky přesvědčit a přetáhnout je nejprodávanějšímu crossoveru na planetě…

2 komentáře: „Nissan zpochybňuje udávanou spotřebu Toyoty RAV4

  • Já bych se tomu vlastně ani nedivil. S tou tabulkovou spotřebou mám pocit, že je to poslední roky hodně o tom, kdo víc a líp zalže. 🙂

    • Metodika WLTP měla rozdíl mezi realitou a papírem narovnat, ale stále asi budou auta, kterým bude vyhovovat víc, než jiným. Nemyslím si, hybrid Nissanu bude jezdit se skoro o 1,5 l větší spotřebou.

Komentáře nejsou povoleny.