Novinky

Toyota Yaris slaví 10 milionů vyrobených kusů

Toyota koncem března oslavila důležitý milník; tedy pro nás až tak důležitý není, proto jsem se k tomu dostal kvůli zajímavějším aktualitám až teď, 😉 ale pro Toyotu ano. V pětadvacátém roce výroby (fakt to letí, pamatuji, když byla první generace čerstvou novinkou) a čtyřech generacích dosáhl subkompaktní hatchback Yaris mety deseti milionů vyrobených exemplářů.

Premiéra modelové řady Yaris proběhla na podzim 1998 na autosalonu v Paříži a jako vůz, určený primárně pro Evropu, následně získal titul evropského auta roku (a ta současná to zopakovala). Tenkrát to ještě mělo docela váhu. Z celkového počtu vyrobených vozů jich 5 155 506 skončilo v evropských zemích, v současnosti tvoří třetinu prodejů Toyoty v této části světa.

Dominantním typem karoserie je dlouhodobě pětidveřový hatchback, existuje ale i jako sedan a určitě si pamatujete i na zajímavou dodávkovou verzi Verso. Do budoucna by se to ale mohlo změnit, protože se do rodiny Yaris počítá v této generaci i novinka v podobě crossoveru Yaris Cross a popularita tohoto typu aut stále roste. Aktuální generace se prodává také jako Mazda2.