Novinky

Nissan Caravan: dodávka slaví padesátiny

Letos je to už půlstoletí, co se Nissan pustil do vlastního byznysu s lehkými užitkovými vozidly a představil dodávku Caravan, respektive tenkrát NV350. Trošku překvapivě se automobilka nechlubí prodejními čísly, ani neposkytla fotogalerii, mapující vývoj modelu. Místo toho šla rovnou na věc a představila model Caravan 50th Anniversary Edition, vycházející samozřejmě z aktuální verze. Ta už něco pamatuje, vyrábí se od roku 2011, ale prodělala už dva facelifty (2017 a 2021).

Japonské dodávky rozhodně nejsou hezké, ale mají svůj specifický půvab, jenž u limitky umocňuje černá maska chladiče, lak Cashmere Greige (lze však mít ve třech dalších) a emblémy 50th Anniversary. Černě lakovaná jsou i zrcátka, kliky a pojezd zadních posuvných dveří. Edice vychází z výbavy Grand Premium GX a dodává se pouze v pětimetrové délce (5080 mm), s prodlouženým rozvorem a standardní výškou střechy.

Nissan Caravan se na JDM prodává s dvoulitrovým atmosférickým benziňákem (QR20DE) se 130 k a 178 Nm nebo s turbodieselem Mitsubishi 4N16 o objemu 2,5 l se 132 k a 370 Nm, v obou případech v kombinaci se sedmistupňovým automatem a volitelně s pohonem zadních nebo všech čtyř kol. Prodej byl zahájen minulý měsíc a edice bude u dealerů k objednání do března 2024.