Novinky

Akebono NR22: první ocenění za design pro brzdový třmen

Asi to poslední, co nás zajímá na brzdách, je, jak vypadají. I když co si budeme povídat, když mají pěknou barvu a nápis Brembo, Wilwood, GR, Nismo nebo Type R, rozhodně to potěší. U závodních aut pak výrobci neřeší design třmenů vůbec, prioritou je nízká hmotnost, co nejlepší chlazení a funkčnost. Ale japonská značka Akebobo, která má zkušenosti z formule 1, WEC i dalších odvětví motorsportu, ukázala, že i tyto požadavky lze skloubit.

Třmen Akebono NR22 pro vytrvalostní závody, s nímž se společnost pochlubila na Japan Mobility Show vypadá jako cyklistická přilba a navrhnul jej designér firmy Asami Madambashi. Hlavní důraz byl samozřejmě kladen na funkčnost a životnost, ale i přesto je třmen o 7 % lehčí, než předchozí výrobky firmy. Leštěný povrch třmen navíc chrání před sálavým teplem a pomáhá zajistit stabilní pocit z brzdění i při vysokých teplotách, které vznikají při vytrvalostních závodech.

Třmen získal už vloni japonské ocenění FY2022 Good Design Award a bylo to u tohoto typu produktu vůbec poprvé, letos k tomu přidává prestižní Red Dot 2023 za produktový design.