Novinky

Auto Color Awards 2023: nejhezčí barvu namíchala Honda (a Yamaha)

Vsadím se, že o téhle anketě jste ještě neslyšeli, protože já také ne – a to se v dění na JDM docela orientuji. 😀 Japonská asociace módních barev (JAFCA), založená s cílem zlepšit japonský barevný design, už od roku 1998 pořádá soutěž Auto Color Awards, v níž vybírá nejlepší barevné ztvárnění exteriérů a interiérů automobilů a motocyklů. Tedy pardon, teď říkají „mobility“. Není asi snadné hodnotit něco tak subjektivního, nicméně porota se zaměřuje na oblasti CMFG (barvy, materiály, povrchovou úpravu, grafiku) a odborníci dokáží dospět ke shodě.

Letos byly na ocenění barevného designu nominovány produkty značek Kawasaki, Subaru, Mazda, Honda, Toyota, Nissan, Mitsubishi, Yamaha a Yanmar.

Vítězem se stala žlutá Honda N-BOX, na níž porota ocenila „podzimně žlutý perleťový lak“, jehož odstín je „tak akorát“. Vybrat žlutou barvu na auto není snadné, stačí málo a může být buď moc křiklavá nebo působit špinavě, což ale v tomto případě neplatí, působí vesele a teple. Tvary a barevné kombinace interiéru zase vychází z pečlivé analýzy požadavků zákazníků a kombinují funkčnost a zábavu.

Zvláštní cenu pak získala Yamaha YZF-R7 v provedení Yamaha Factory Racing Blue. Porotě se líbila kombinace dvou navzájem lehce odlišných modrých odstínů a jejich sladění.