Novinky

Honda a Nissan jednají o rozsáhlé spolupráci!

Když je řeč o nějaké kooperaci mezi japonskými značkami, jako první vás určitě napadne Toyota, která si své impérium v poslední době nenápadně rozšiřuje o Suzuki, Mazdu a Subaru. Teď se nám ale rýsuje úplně nový – a dost neočekávaný tým. Automobilky Honda a Nissan oznámily, že podepsaly memorandum o možné spolupráci v oblasti elektromobilů! Hondě nevyšlo spojenectví s General Motors a je logické, že hledá další možnosti spolupráce. Jak partnerství s Hondou zapadá do strategie Nissanu, jenž je v alianci s Renaultem, který se teď ve velkém pustil do vývoje BEV, úplně nechápu, ale zjevně mu to nějaký smysl dává.

U Hondy a Nissanu je vše na úplném začátku, podepsaná dohoda se týká zatím pouze vytvoření „feasibility study“, tedy studie, která má ukázat smysluplnost a životaschopnost případné spolupráce. Ale pokud dopadne dobře, obě značky rozjedou velmi široký projekt, jenž bude zahrnovat softwarové platformy (včetně bezpečnostních a autonomních systémů), základní komponenty elektromobilů a „doplňkové produkty“. Obě značky by chtěly vyvinout společnou BEV platformu a nakupovat komponenty včetně baterií. Předmětem spolupráce by také bylo snazší dosažení uhlíkové neutrality.

Je samozřejmé, že by ze spolupráce těžilo také Mitsubishi, tak držte palce, ať to dopadne. Po zadrhávajících projektech s Američany a Francouzi by japonský antitoyota blok mohl být velmi zajímavý počin. 😉