Novinky

Datsun Cross: první crossover značky

Low-costová značka Nissanu oficiálně představila další model s označením Cross. Jak název (a fotografie) napovídá, jde o modely SUV inspirovaný crossover. Vychází z dříve prezentované studie Go-Cross a snímky jasně ukazují, jaké je jeho mise: Na co nejmenších rozměrech převézst co nejvíce pasažérů a být přitom v souladu se současnou SUV módou.

Výsledkem je (nejspíš) MPV s rozměry 3995 x 1670 x 1560 mm, rozvorem 2450 mm, „off-roadovými“ nárazníky, plastovými lemy prahů a blatníků, 15″ koly, masivním střešním křídlem a ližinami a světlou výškou 200 mm. Sedmimístný (tedy možná spíše 5+2místný) interiér je minimalistický a jednoduchý, ale moderní, nechybí v něm infotainment, dva airbagy nebo kontrastní šití sedadel (patrně pro vrcholnou verzi výbavy).

K pohonu je určen skromný benzinový motor o objemu 1,2 l s výkonem 79 koní a točivým momentem 104 Nm, jenž lze kromě manuální převodovky zkombinovat i s variátorem X-Tronic. Pohon všech kol chybí, ale ve výbavě najdete automatické svícení, ABS, kontrolu trakce, systém jízdní stability a vektorováním točivého momentu na bázi přibrzďování kol. Datsunu Cross jde do prodeje v Indonésii v březnu a postupně se objeví i na dalších rozvojových trzích jihovýchodní Asie.