Novinky

Nissan: Carlos Ghosn je ve vězení. Dostane padáka

Šéf aliance Renault-Nissan patří k nejúspěšnějším manažerům v automobilové historii. Nejprve dokázal udělat ziskového výrobce z Renaultu, v roce 1999 se mu v čele francouzské automobilky povedlo převzít kontrolu nad Nissanem, který také vyvedl z ekonomické mizérie a dostal se tak do čela jednoho z největších automobilových uskupení na planetě. To v roce 2016 rozšířil ještě o značku Mitsubishi. To jsou nepochybně skvělé výsledky práce…

Není však žádným tajemstvím, že si za své služby nechal dobře zaplatit. Co dobře – královsky. Byl zřejmě nejlépe vydělávajícím zaměstnancem v autoprůmyslu, za což byl, zejména ve Francii, také často kritizován. V roce 2017 dostal (za rok 2016) v přepočtu více než 192 milionů korun a navrch k tomu více než 225 milionů korun v podobě bonusů. Mít ročně na účtu přes 0,4 miliardy korun, to není úplně špatné, co říkáte? A k tomu ještě spoustu benefitů, vyplývajících z vysokých funkcí v alianci. Jenže jak vidno, někteří lidé prostě nikdy nemají dost….

Z Japonska přišla před pár hodinami zpráva, že Carlos Ghosn sedí ve vězení a Nissan připravuje jeho odvolání. Důvody jsou hned dva – Ghosn se několik let dopouštěl daňových podvodů, když nepřiznával své příjmy v plné výši a japonská automobilka k obvinění ještě přidala zneužívání finančních prostředků Nissanu k vlastním účelům a obohacení. Podle vyšetřování se tohoto jednání dopouštěl několik let, přesná výše škody zatím není známa. Ghosn prý při vyšetřování spolupracuje, to jej ale samozřejmě nezachrání před vězením a tučnou pokutou. Společnost mu tam dělá další vysoký manažer, vedoucí personálního oddělení Greg Kelly a to proto, že Ghosnovy aktivity pomáhal krýt.

Na situaci reagují burzy citelným poklesem akcií obou značek.

4 komentáře: „Nissan: Carlos Ghosn je ve vězení. Dostane padáka

  • S jedom rastie chuť… ubožiak.

  • mal som na mysli s jedlom rastie chuť

    • Nj, normální člověk tohle těžko chápe… 🙁

    • Stewee: s tím moralizováním bych byl opatrný. Kdo ví, jak by ses na jeho místě choval ty.

Komentáře nejsou povoleny.