Nezařazené

Lexus ukončil vývoj projektu LC F! :-(

Z Japonska přišly znepokojivé zprávy. Jeden z tamních webů carsensor informoval, že se Toyota rozhodla ukončit slibný projekt supersportovního kupé Lexus LC F. Auto přitom bylo už ve vysokém stupni rozpracování, po silnicích jezdily vývojové prototypy a jeho motor měl projít ostrou zkouškou v závodě 24 hodin Nürburgringu.

Lexus informaci odmítl oficiálně komentovat, to ale není nic divného, protože se vlastně přímo nepřiznal ani k tomu, že by auto vyvíjel. Carsensor tvrdí, že důvodem ukončení vývoje LC F je současná postapokalyptická covidová krize, současné podmínky na trhu nepřejí vývoji okrajového sportovního modelu a finanční zdroje je třeba použít jinde.

Ale určitá naděje stále je – vývoj motoru V8 twin-turbo, jenž mohl mít výkon kolem 650 koní, pokračuje dál. Zachráncem pohonné jednotky má být superluxusní crossover LQ, chystaný na rok 2022. Je tedy určitá šance, že bude někdy v budoucnu použitý pro jiné sportovní auto.

Pokud právě zažíváte menší Déjà vu, máte naprostou pravdu. Ze stejných důvodů skončil při předchozí krizi v první dekádě tisíciletí supersport Hondy s motorem V10, v tomto případě však nepřežilo nic (tedy s výjimkou speciálu HSV-010 GT pro Super GT, jenž vyhrál sezonu 2010), vysokootáčkový atmosférický motor se dost dobře jinde použít nedal… Japonsko má na tyhle události prostě nehoráznou smůlu. 🙁