Novinky

Nissan Qashqai 2021: výroba odložena nejméně o půl roku

Nissan měl představit novou generaci crossoveru Qashqai letos na podzim a v říjnu se měl začít vyrábět v továrně v britském Sunderlandu. Jestli premiéra QQ na sklonku letošního roku opravdu proběhne, zatím nebylo potvrzeno, ale jedna věc je jistá – výroba, která si vyžádala investice ve výši 400 milionů liber, v říjnu v UK určitě nezačne.

Podle Financial Times výroba začne zhruba v polovině příštího roku, bude mít tedy zpoždění 7-8 měsíců oproti původnímu plánu. Přičinou jsou různá dílčí zpoždění, způsobená covidovou situací. Ale nemusí to znamenat žádný velký problém, současná generace se stále prodává slušně a posun navíc umožní Nissanu vyjasnit situaci ohledně obchodního režimu Spojeného království a EU, zejména tedy výši cel, které budou hrát důležitou roli při exportu aut na evropský kontinent.

Model Qashqai tvoří zhruba 2/3 z množství cca 500 000 vozů, vyráběných v Sunderlandu, Nissan už dříve slíbil, že produkce v UK bude i nadále zásobovat auty evropský trh, bez ohledu na výsledek jednání mezi Británii a EU.