Novinky

Lexus GS bude mít nástupce. Ale radost z toho asi mít nebudete…

Lexus v posledních pár letech patří ke značkám, které petrolheadům velkou radost nedělají – a přitom to přednedávnem vypadalo tak dobře: všechny sedany s pohonem zadních kol, sportovní verze F, ale i špičkové topmodely, ať už to bylo LFA nebo LC 500. Jenže GS skončilo, IS se přestalo nabízet v Evropě, kupé RC asi skončí bez nástupce a jediný dostupný sedan je předokolkový ES. Ale do nabídky Lexusu by se měl vrátit sedan vyšší střední třídy s pohonem zadních kol – a to už příští rok. Jenže označení GS nejspíš neponese a je pro to dobrý důvod.

Lexus totiž od Toyoty převezme pětimetrový vodíkový sedan Mirai! Když se nová mirai předloni představila, přemýšlel jsem, jaký smysl má poměrně sportovně střižená zadokolka v portfoliu Toyoty a že by se mnohem více hodila pro Lexus, kde by zákazník také snáze akceptoval jeho cenu. No a vidíte to – podle uniklých interních dokumentů se tak v roce 2022 opravdu stane. Auto nejspíš dostane pozměněnou příď, vymazlenější interiér, ale bude to prostě mirai. Ale že jeho rolí bude do jisté míry nahradit GS, to by mě vážně nenapadlo.

4 komentáře: „Lexus GS bude mít nástupce. Ale radost z toho asi mít nebudete…

  • Ahoj,

    díváš se na to ze špatné strany. GS se vyvíjelo, ale jeho vývoj byl u konce přerušen, a to co zbylo…. se použilo právě na Mirai (proto má zadní náprava prvky platformy LS a LC – což je dle dostupných zdrojů mimořádně komplikovaná, drahá a špatně škálovatelná platforma, o čemž svědčí i to, že ji Lexus nepoužívá jinde a zřejmě ji opustí kompletně – prostě deadend). Takže Lexus GS není update, Mira byl downgrade.

    PS: ES není jediný dostupný sedan. Nezapomínej na LS.

    • LS ale není auto, LS je loď. GS mám doma a LS bych si koupil tak maximálně 460, nové ani náhodou (neřešme teď cenu, ale jen to, že bych tím prostě jezdit nechtěl, ne jako řidič). Takže technicky máš pravdu, ono to auto existuje, ale fakticky to z pohledu GS je dnes tak, že nic jiného Lexus nemá. IS jsem zvažoval a dovedl bych si ho v garáži představit (jednu dobu jsem hodně řešil 350 F-Sport a teď asi budu občas projíždět mobile.de jestli se tam objeví 500), ES taky (tam mi vadí akorát pohon, ale jinak je to vevnitř krásné a propracované), ale LS vůbec. To bych spíš jezdil nějakým jejich SUV.

      • Shrnul bych to tak, že nabídka Lexusu pro řidiče teď není dobrá.

        Upřímně, pokud by z Mirai udělali GS a narvali tam hybrid, tak ve mě mají vážného zájemce.

        O předchozí GS (450h) jsem dlouho uvažoval.

        • Jo, je to tak. Sice je tu fantasticke LC500, ale to holt neni nahrada GS…

          U Mirai bohuzel cekam pohon z ES, myslim, ze doba V6 hybridu skonci s novym RX, takze pro me to porad bude spis passe, ale kdo vi.

Komentáře nejsou povoleny.