Novinky

Datsun 280Z: restomod ikonického sporťáku

Datsuny S30 (240Z, 260Z a 280Z) určitě patří k vůbec nejhezčím sportovním autům (nejen japonským) a je musí být skvělý pocit vlastnit nějaký zachovalý nebo zrenovovaný exemplář. Ale dají se s ním dělat i jiné věci. V Nizozemsku byl nedávno na prodej opravdu vkusně udělaný restomod Datsunu 280Z. Pokud byste snad ještě nevěděli, co je restomod – jedná se o renovaci, zahrnující také tuningové úpravy s cílem neodchýlit se od výchozího modelu.

Tahle 280Z dostala nový, tenčí, černě lakovaný nárazník, spoiler předního nárazníku, plastové nástavce prahů (ty mívaly závodní datsuny) a široká límcová kola. Nejvíce změn proběhlo vzadu. Plechový ozdobný nárazník byl odstraněn, ducktail křídlo ze závoďáků je nalakováno do barvy karoserie a spodní část karoserie protažena až pod výfuk. Sedadla a výplně dveří byly zrenovovány v původním stylu, ale v zadní a spodní části kabiny, kde bývaly koberce, je použita kůže s károvaným prošíváním. Modifikace doplňuje sportovní podvozek BC Racing. Nádhera, co říkáte? Šestiválec 2,8 l měl v původní kondici 173 koní a je zkombinován s pětistupňovým manuálem.

Auto má mimochodem najeto pouze necelých 32 tisíc kilometrů a požadovaná cena byla 47 950 euro, tedy lehce přes 1,2 milionu korun.