Novinky

Nissan zavře továrnu, vyrábějící motory Mercedes

Mohla to být zajímavá aliance, myslím spojení skupiny Renault-Nissan-Mitsubishi a Daimleru, uzavřená před 12 lety. Dost možná z toho mohlo být nejsilnější uskupení v autoprůmyslu. Jenže společných projektů bylo málo a ty, co fungovaly, byly většinou problematické. Aby ne, když v tom figuruje Renault… A tak se společné projekty utlumovaly a utlumovaly, až z nich nakonec zbylo pouze kangoo, opatřené trojcípou hvězdou. Pomalu se totiž chylí ke konci i poslední stopa kooperace Nissanu s Mercedesem.

Tyto značky měly dohodu, podle níž vozy Infiniti měly dostávat dvoulitrové benzinové turbomotory Mercedes, které budou vyráběny v americké fabrice Nissanu v Tennessee. V Decherdu byla tedy postavena fabrika Infiniti Powertrain Plant za 1,4 miliardy dolarů, která zásobovala mexickou továrnu Mercedesu (COMPAS), kde se vyráběly modely Infiniti a Mercedes. Motorárna měla mít kapacitu 250 000 jednotek ročně, ale v roce 2020 jela jen na 35 % kapacity a vloni vyrobila už pouze 50 tisíc motorů, je tedy už roky ve ztrátě.

Včera bylo oznámeno, že bude továrna v Decherdu v březnu uzavřena. Ne, nepřejde na jinou produkci, Nissan pro ni nemá využití a dojde tedy k úplnému uzavření a zakonzervování, což bude velice drahé. Nicméně to zatím nevypadá, že by ji chtěl Nissan prodat, takže možná někdy v budoucnu bude využita.