Novinky

Gazoo vyrobí malou sérii Toyoty GR86 s turbomotorem

Závodní divize Toyoty přiznala, že vyvinula Toyotu GR86 s turbomotorem. A trošku překvapivě neoturbila čtyřválec Subaru o objemu 2,4 l, což by bylo určitě snazší, namísto toho pod kapotu umístila tříválcovou šestnáctistovku z hot-hatche GR Corolla! Navíc nejde jen o nějaké hraní z nudy, Gazoo dokonce vyrobí zatím blíže neurčený počet těchto aut. Takže konečně splněný sen jisté skupiny kritiků malého výkonu atmosférických čtyřválců Subayoty?

Bohužel ne. Gazzo auto postavilo pro japonskou závodní sérii Super Taikyu a bude je využívat v rámci programu vývoje a testování uhlíkově neutrálních paliv. Za tím účelem snížilo 300koňovému motoru zdvih, takže má tříválec objem 1,4 l, výkon nebyl oznámen. Ale je tu i malá šance, nezůstane jen u tohoto využití. Šéf Gazoo Racing Naoyuki Sakamoto prozradil, že se „přemýšlí o použití v budoucnu v sériové výrobě, ale v tuto chvíli není konkrétní plán. Nyní je využíváme pouze pro vývoj syntetických paliv“.

Tak uvidíme, jestli se výkonné hachiroku, popřípadě BRZ někdo někdy dočká(me). 😉

2 komentáře: „Gazoo vyrobí malou sérii Toyoty GR86 s turbomotorem

  • Snažší oturbit tu 2.4 ? Ani ne.
    nejspíš by swaply atmosféru za tovární turbo verzi, což je „jednodušší“ než turbit atmosféru, ale pak zase musí udělat všechno od podvozku po brzdy robustnější, protože přidávají krom výkonu i váhu.
    Tak když už swap, tak proč ne něco, co už je toyota-in-house a zároveň menší a lehčí ?
    Je to geniální nápad a už se těším na výsledek.

  • Jistě to bude taky zajímavá možnost, ale i když by bylo na výběr, rozhodl bych se stejně a šel do atm.

Komentáře nejsou povoleny.