Novinky

Ninja Leaf: elektrický Nissan dostal motor z Kawasaki!

Nedávno odstupující šéf Toyoty nabádal majitele aut se spalovacím motorem, aby si v budoucnu nechali auto předělat na elektromobil nebo na vodík. Teď tu ale máme konverzi opačnou – elektromobil Nissan Leaf dostal motor ze supersportovní motorky. 😀

Co k tomu (koho) vedlo? Ojetý Nissan Leaf si koupil v Americe inženýr Derek Young, jenže neměl šťastnou ruku. Auto trpělo extrémní degradací akumulátorů, auto na ně ujelo pouze 40 km! Sice úplně nechápu, že si zrovna takový profesionál nezjistil stav akumulátorů, spíš si myslím, že auto schválně koupil za pár dolarů s cílem jej přestavět, ale na tom nesejde. Důležitější je, že z BEV udělal starý dobrý …benziňák? Ne, benziňák ne, tenhle leaf je vlastně plug-in hybrid.

Majitel „vydechlý“ elektrický pohon předních kol zachoval, ale do kufru instaloval s pomocí zadního pomocného rámu z Lexusu IS 350 motor z Kawasaki Ninja ZX-10R, zničené při silničních závodech. Litrový motor pohání zadní kola leafu, takže se s elektrické předokolky stal plug-in hybrid se čtyřkolkou. K dispozici je režim EV, režim hybrid i mód 13.000 rpm. 😉 Mimo to má Ninja Leaf také třeba přední brzdové třmeny z Nissanu 370Z a kotouče z mustangu, dodatečné chlazení, zadní křídlo, pěkná kola s snížený podvozek. Koukněte na video, k mihnou se tam i jiné zajímavé konverze: