Novinky

Nissan prodává aktivity v Rusku. Za jedno euro…

Poslední japonskou automobilkou, která ještě oficiálně působí na ruském trhu, je Nissan. Ale to platilo jen do včerejška. Značka s vycházejícím sluncem ve znaku oznámila, že se nachází v procesu prodeje primárně továrny v Petrohradu s kapacitou 100 000 vozů ročně, ale samozřejmě také všech souvisejících aktivit včetně R&D centra, stojícího tamtéž a také prodejního a marketingového centra v Moskvě. Novým vlastníkem se za pouhých 98 centů stal Central Research and Development Automobile and Engine Institute (NAMI).

Nissan na tomto obchodě prodělá přibližně 100 miliard jenů, což se značce, která není v současnosti ekonomicky zrovna nejzdravější, samozřejmě vůbec nehodí, ale ponechala si pootevřená vrátka – v průběhu následujících šesti let může své aktivity vykoupit zpět, pokud se situace na mezinárodním poli uklidní. Doposud se tam vyráběly modely Qashqai, X-Trail, Murano a Terrano (ne TO terrano, ale rebadgeovaná Dacia Duster).

Popravdě řečeno rozumím potřebám přesně cílených sankcí vůči agresorovi, ale plošný odchod všech západních (a východních) společností z Ruska mi přijde poněkud kontraproduktivní. Obyvatelům Ruska samozřejmě způsobí určitý nekomfort, ale pro dotčené společnosti bude mít mnohem větší ekonomické dopady. V procesu opuštění Ruska se momentálně nachází také Mazda, Toyota už za sebou zřejmě zhasla.

2 komentáře: „Nissan prodává aktivity v Rusku. Za jedno euro…

  • Tak to Rusáky pořádně zabolí, takhle jim tam nechat technologie za miliardy. To je jako kdybych uvalil sankce na souseda tím, že mu dám všechny peníze. To by ho naučilo!

Komentáře nejsou povoleny.