Novinky

Toyota začala nabízet ochranu katalyzátorů proti zlodějům

O krádežích katalyzátorů se u nás v médiích mluví dost málo, takže lze těžko soudit, jestli to představuje nějaký zásadní problém, zvlášť když česká policie dlouhodobější statistiky údajně nevede (proč?), ale v kulturněji obohacenějších zemích západní Evropy už jde o poměrně velký problém a v USA dokonce začíná narůstat do obrovských rozměrů. V roce 2020 činil nárůst 326 % a vloni pak dalších 353 %!

Na to teď v Americe reaguje Toyota, v jejímž katalogu příslušenství se objevuje možnost vybavit si auta krytem katalyzátoru. Nejedná se o produkt vyrobený Toyotou, ale kalifornskou firmou MillerCat (titulní obrázek je pouze ilustrační 😉 ), montáž si tedy musí majitel zajistit vlastními silami (autorizovaný servis Toyoty určitě vyjde vstříc) a jedná se o hliníkový nebo ocelový galvanizovaný kryt s otvory pro chlazení horkého katu a jeho okolí. Připevňuje se do existujících montážních bodů karoserie a už jeho samotná přítomnost může zloděje odradit, protože jeho překonání je spousta práce navíc, dalším stupněm je pak použití speciálních bezpečnostních šroubů, které by měly průnik úplně znemožnit, pokud se tedy zloděj nerozhodne se krytem prořezat.

Krytem lze vybavit téměř celou škálu amerických toyot a to včetně některých starších generací. Na webu catshield je pro zajímavost k vidění aktuální nabídka. Jak vidno, specializují se na Toyoty, ale zdá se, že postupně rozšíří nabídku i na lexusy a hondy. Není to úplně levné, ale asi lepší, než pak kupovat nový kat a výfuk. Výrobce navíc ujišťuje, že jsou kryty aerodynamicky testované, takže by neměly narušit proudění pod autem a současně nehrozí riziko přehřátí katalyzátoru kvůli špatnému chlazení. Tak doufejme, že podobný doplněk u nás ještě dlouho nebude naprostou nutností a pokud ano, Toyota opět zareaguje včas.