Novinky

Acura ZDX Type S: první fotografie ostrého elektrického crossoveru

Honda design svého prvního elektrického crossoveru pro Ameriku s označením Prologue představila už v říjnu, technicky spřízněný model od Acury ale zatím na premiéru stále čeká. Doposud jsme viděli pouze koncept Precision EV, jenž má být inspirací právě pro nový model Acura ZDX a na netu se objevilo pár špionážních fotek s kamufláží. A právě snímky ZDX, opatřeného maskovací fólií teď Acura zvolila jako teaser nového modelu.

ZDX je vidět z několika úhlů, takže si můžeme udělat už docela dobrou představu o základních tvarech poměrně nízké a široké karoserie, detaily však samozřejmě zůstávají zatím skryty. Už nyní je však vidět, že vliv konceptu Precision EV byl významný, takže asi bude na co se těšit. Co je však ještě zajímavější – maskovací fólie nese motivy Type S, Acura totiž současně potvrdila, že se ZDX bude nabízet nejen v jedné základní verzi, ale také ve sportovnější variantě Type S a právě její snímky uvolnila!

Obě Acury ZDX jsou, stejně jako Honda Prologue, naplánovány na příští rok jako MY2024, lze tedy očekávat zahájení jejich prodeje nejpozději koncem jara. Honda i Acura jsou zatím tajemné, co se týče detailů elektrického pohonu, ale vzhledem k tomu, že využijí techniku General Motors (platforma BEV3, Li-Ion akumulátory Ultium), lze očekávat, že standardní verze s jednou poháněnou budou mít výkon 345 koní (jako Cadillac Lyriq), v případě ZDX Type S by pak mohlo jít o stejnou specifikaci jako má Chevrolet Blazer EV SS, tedy s výkonem 565 koní, točákem téměř 880 Nm(!) a pohonem všech kol. GM nabízí několik specifikací akumulátorů, takže je zatím předčasné se bavit o dojezdu, ale standardní by měl být buď 400 nebo 470 km, u Type S pak cca 460 km. I přes identický GM základ Honda slibuje, že její modely budou mít specifické nastavení, odpovídající DNA vozů Honda a Acura.