Novinky

Lexus RZ Sport Concept: sporťák z elektrického crossoveru

Hodně lidem vadí současná móda SUV a crossoverů a nezřídka vyčítají jejích majitelům, že je stejně nevyužijí a kupují je pouze kvůli vzhledu. A co třeba kompromis? Auto s designem crossoveru, který má normální světlou výšku, což zlepší jízdní vlastnosti a sníží spotřebu a přitom zůstane pro někoho atraktivní vzhled? To samozřejmě není nic nového, ale teď se tohoto nápadu chopil Lexus a v Tokio představil studii RZ Sport Concept, která si dala za cíl změnit SUV ve sportovní auto.

Elektrický RZ má světlost sníženou ne na obvyklý standard silničních aut, ale zjevně ještě o něco víc (celkem o 35 mm) a z karoserie vystupující 21palcová kola Volk Racing s pneumatikami 295/35 kryjí nástavce blatníků. Příď i záď byla osazena agresivně tvarovanými nárazníky a odpovídajícím způsobem modifikované nástavce prahů. Každé správné japonské sportovní auto musí mít křídlo, tady jsou vzadu pro jistotu hned dvě – z karbonu. 😉 Některé karosářské prvky, jako je kapota s obřími výdechy, střecha nebo prahy jsou lakovány černě, což kontrastuje s převažujícím bílým lakem Hakugin a na zajímavosti přidává ještě decentní použití modrých prvků, podsvícené logo nevyjímaje.

Interiér ukázán nebyl a nemluví se ani o úpravě výkonu dvojice 200k elektromotorů, což je pochopitelné, je to prostě showcar pro tuningovou výstavu. Konzultantem projektu byl japonský závodní jezdec ze stáje Gazoo Racing Masahiro Sasaki.