Novinky

Toyota HiAce: retro camper od FlexDream

Už je to dávno, co Toyota v Evropě nabízela svůj vlastní užitkový model HiAce. Přestože se stále vyrábí a to od roku 2019 už v šesté generaci, u nás se místo něj prodává něco z Francie. V prodeji ale v Japonsku současné zůstává i pátá generace, která je z těch novějších s přehledem nejhezčí a právě na tomto základě postavila japonská firma FlexDream fakt nádherný retro obytňáček.

V Japonsku je velmi populární výměna předních částí aut za jiné, zpravidla v retro stylu a tento recept byl aplikován i na hiace. Zaoblené světlomety a maska šly pryč a místo nich auto dostalo kulaté světlomety s extra umístěnými směrovkami, usazené v černém plastovém segmentu, zahrnující i masku chladiče. Pro větší oldschool efekt je navíc černý i přední nárazník s integrovaným bull barem Jaos, byla použita strukturovaná barva, odolnější proti poškrábání. Existují navíc různé variace. Profil mohou zdobit polepy v dřevěném dekoru, černé lemy blatníků Jaos s viditelnými šrouby (nebo nýty) a byl vybrán také retro design 16″ kol Brut s terénními pneumatikami. Černý nárazník s rámem má hiace i vzadu a po celé délce střechy je instalována zahrádka, která může nést libovolné vybavení, včetně stanu nebo markýzy. Vpředu našla své místo světelná LED rampa. Volit lze také různé modifikace podvozku, zvýšení či snížení, které sice není moc praktické, ale autu to fakt sluší.

Dřevěný dekor pronikl i do interiéru, o jeho estetickém přínosu v tomto množství však mám určité pochybnosti. Retro efekt umocňuje lakování části palubky barvou karoserie a čalounění v kombinaci látky a hnědé kůže. I zde však jsou různé možnosti individualizace. Samotná spací úprava vznikne sklopením zadních řad sedadel, pod nimiž je obrovský úložný prostor. Lůžko je opřeno o dva boxy, ukrývající sporák a dřez. Obyvatelům je pak k dispozici už jen pár záclon a roletek do oken a to je vše, kempování to tedy bude poměrně spartánské, ale to asi úplně nevadí. Existuje také možnost modifikace například pro převoz kol nebo motocyklů.

FlexDream udělá tuhle retro parádu z nové hiace, ale i ze zachovalé ojeté, ceny začínají v přepočtu na 700 tisících korunách.