Novinky

HondaJet Elite II: nejrychlejší honda přistane i bez pilota. NOVÉ FOTO

Původní článek z 20. 11. 2022 čerstvě doplněný o nové fotografie, které Honda uvolnila v souvislosti s představením letounu HondaJet Elite II na právě probíhajícím ženevském veletrhu European Business Aviation Convention and Exhibition.

*********************
Honda Aircraft Company představuje po pouhém roce a půl od premiéry předešlé verze nejnovější evoluci bizjetu HondaJet Elite II. Ta přináší vylepšení ve všech oblastech a to včetně skutečně špičkové avioniky. HondaJet Elite II nyní doletí na vzdálenost 1545 nmi, tedy 2865 km (doposud 2661 km, i když u Elite S jsem zaznamenal údaj 2883 km, tak nevím 😉 ). Vzletová hmotnost vzrostla ze 4854 kg na 5035 kg, ale zmenšila se kapacita nákladového prostoru o 115 l.

Další novinkou je asistované řízení, které usnadní ovládání letadla, Autothrottle zase „nastavuje power management na základě požadovaných letových charakteristik“. Systém Emergency Autoland dokonce dokáže v nouzových situacích přistát bez zásahu pilota! Tak ještě HondaJet naučit vzlétat a piloti nebudou mít co žrát. 😀 HondaJet umí i nadále pelášit rychlostí 450 uzlů, tedy 782 km/h. Kabina je dostupná v nových barevných schématech hnědobéžový Onyx s dřevěnými prvky a Steel gray s mramorem. Na podlaze lze zvolit vzor „rybí kosti“ nebo „prkenná podlaha“ a zjevně je k dispozici nové batmanovské černo-červené provedení trupu.

O novém, větším HondaJetu 2600, jenž má využívat i díly vyrobené v Praze, se zatím nemluví, ale přípravy asi ještě nějaký čas zaberou.

2 komentáře: „HondaJet Elite II: nejrychlejší honda přistane i bez pilota. NOVÉ FOTO

Komentáře nejsou povoleny.