Novinky

UI bude testovat aerodynamiku vozů Nissan

Nissan oznámil, že po několika letech vývoje naučil umělou inteligenci vyhodnocovat data ze simulací proudění vzduchu kolem karoserie automobilů, což umožní analyzovat dopady různých řešení designu na aerodynamiku v rekordním čase, de facto v průběhu několika sekund. R&D laboratoř Nissanu v Jokohamě tak dokáže reagovat na práci designérů a inženýrů de facto okamžitě, což výrazně zrychlí vývoj nových automobilů a automobilka také očekává, že zapojení UI do vývoje aerodynamiky přinese „inovativní tvary karoserie, které přinesou lepší rovnováhu mezi designem a aerodynamikou“. Tak v další fázi ještě nechat umělou inteligenci přežvýkat učebnice designu a návrháři nebudou mít co žrát… 😀

Možná se ptáte, jak se aerodynamika testovala za pomoci počítačů doposud. I dnes samozřejmě výkonné počítače provádí opakované komplexní výpočty, které předpovídají výkonnost karoserie v oblasti aerodynamiky a ukazují způsob obtékání vzduchu, ale pro získání přesných výsledků je zapotřebí obrovské množství složitých výpočtů, které probíhají několik dní.

Lze očekávat, že Nissan (ale i další automobilky budou využívat UI při vývoji ve stále větším rozsahu, doposud se s její pomocí řešily jen detaily, jako například design kol u Audi.