Novinky

Subaru Impreza 22B: auto Colina McRae prodáno za 13,5 milionu

Být majitelem auta, které vlastnila nebo užívala nějaká slavná osobnost, je pro spoustu lidí lákavá a co b y pro autíčkáře mohlo být atraktivnější, než vůz pro závodnické legendě. A když to navíc není nějaké SUV, ale sportovní auto, kdo by odolal ukrojit z konta částku 480 500 liber, tedy v přepočtu 13,45 milionu korun? Přesně tolik přihodil minulý týden do aukce Silverstone Festival neznámý nadšenec za Subaru Impreza 22B, jenž má v techničáku na prvním místě zapsaného Colina McRae.

Jedná se o jeden ze tří prototypů závody rallye inspirovaného sedanu, po kterých následovala výroba limitované edice 421 vozů. Čtyři stovky skončily v Japonsku, šestnáct putovalo do Velké Británie a pět do Austrálie, byla to tedy „RHD affair“, vše s volantem na špatné straně. 22B slavil tři po sobě jdoucí tituly ve WRC (1995-1997) a současně i 40. výročí vzniku automobilky.

Subaru Impreza 22B mělo pod kapotou boxer 2,2 l (EJ22) s papírovým výkonem 276 k, ve skutečnosti však měl více. Oproti klasické Impreze GT měl (mimo jiné) modifikované převodové stupně, spojku, kardan, ale i brzdy a zavěšení. Colinovo auto bylo skutečně Colinovo, mě sice výsadu vlastnit jeden z prototypů, ale musel za něj zaplatit, stejně jako jeho navigátor Nicky Grist a David Lapworth z Prodrive, jimž skončily v garáži ty zbývající. Colin s ním moc nejezdil a po něm ani nikdo další, má na počítadle pouze 11 802 km, nějaký tuner mu nainstaloval laděný výfuk, ale původní je mezi příslušenstvím, stejně jako pneumatiky a a kompletní servisní dokumentace.